Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

7 mars 2002

Först i Sverige: Uppsaladoktorand utvecklar rymdrobot vid NASA

Fredrik Bruhn vid Ångström Rymdtekniskt Centrum blir förste svenske doktorand som gästforskar vid amerikanska rymdflygstyrelsen NASA. Han kommer under vistelsen vid NASA att arbeta med en liten robot som ska simma runt i de förmodade haven under isen på Jupiters måne Europa.

Under hösten år 2002 kommer Fredrik Bruhn blir den första svenska doktoranden som under en längre tid får gästforska vid NASA Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Kalifornien, USA. Där kommer Fredrik Bruhn att arbeta vid robotavdelningen under Dr Alberto Behars ledning.

Dr Behar har under de senaste åren lett utvecklingen av Cryobot, en robot som ska smälta sig genom isen på Jupiters måne Europa för att studera ett eventuellt hav därunder. Under hösten och vintern har försök gjorts med roboten i Arktis och Antarktis. Under våren skall roboten smälta sig ner till Vostok sjön, en stor infrusen sjö djupt nere i den antarktiska isen för att för första gången på miljoner år undersöka om det finns levande mikroorganismer i sjön.

Fredrik Bruhns forskning väntas leda till en liten robot, som skall ligga inbäddad i den större Cryoboten och frigöras när moderroboten nått ner till “öppen vätska” – vad det nu kan vara fråga om. Där ska den sedan simma runt självständigt och kommunicera med jorden via Cryoboten och en satellit i bana ovanför månen Europa. Bruhns robot skall ha en volym lika stor som två kaffekoppar. Hela systemet skall förhoppningsvis testas under hösten 2004 vid Antarktis.

Fredrik Bruhn är forskarstuderande vid Ångström rymdtekniskt centrum, Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet inom mikrosystemteknik. Han är speciellt inriktad på multifunktionella miniatyriserade satellitsystem vilket möjliggör forskningssamarbetet med NASA. Möjligheten för Fredrik Bruhn att få gästforska vid NASA är unik och mycket värdefull för både hans egna forskarstudier och för samarbetet mellan Uppsala universitet, California Institute of Technology och NASA.

För vidare information kontakta Fredrik Bruhn 018-471 62 67 alt. 070-783 32 15, Jan-Åke Schweitz 018-471 30 89, båda vid Uppsala universitet eller Lennart Nordh, Rymdstyrelsen, 08-627 64 95.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera