Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

29 januari 2002

Tre hedersdoktorer vid LTH 2002

Lunds Tekniska högskola har utsett tre hedersdoktorer 2002: innovatören och entrepenören Christer Fåhraeus, Lund, kemiteknikprofessor Edward Cussler, Minneapolis, och arkitekten professor Lars Lerup, Rice university i Texas.

Christer Fåhraeus är en mycket ung hedersdoktor, 36 år. Via skolutbildning i Linköping och Försvarets tolkskola kom han till Lund och studier i fysik och matematik. Efter närmare 200 poäng övergick han till medicinstudier som han lämnade strax före en planerad doktors-examen i neurofysiologi. I San Diego avlade han en Master of Science i Bioengineering. Fåhraeus ligger bakom en rad innovationer som resulterat i nya företag: Precise Bio-metrics, där fingeravtryck används som “nycklar”, C-pen, pennan som scannar text, Anoto, pennan som skriver både i bläck och digitalt och mikroskopföretaget Cellavision som var det första. Tillsammans har dessa forskningsföretag över 200 anställda i området runt LTH och Ideon.

Edward (Ed) Cussler är en världsauktoritet inom masstransport och diffusion. Hans forskning handlar om sådana saker som hur man kan separera olika ämnen i geler och genom membran. Både grundforskning och industriella tillämpningar har Cussler ägnat sig åt under sin 40-åriga karriär sedan grundexamen 1961 vid Yale university. Numera arbetar han med produktdesign, ett område av stort intresse för framtidens kemiteknik. Cussler är också känd som en lysande lärare och föreläsare. Han har skrivit flera böcker som används både inom grundutbildning och forskarutbildning över hela världen. På LTH har Ed Cussler två gånger opponerat vid doktorsdisputationer och i samband med detta föreläst och diskuterat. Han har varit inspiratör för både forskningsprojekt och forskarutbildningar som genomförts vid LTH.

Lars Lerup är en svensk arkitekt som blivit dekanus för Rice University i Houston, Texas, vilket han fört till en ledande position i USA. Smålänningen Lerup växte upp i Lerhamn norr om Helsingborg, där han utbildade sig till byggnadsingenjör 1960. Senare blev det arkitekturstudier vid Berkeley- och Harwarduniversiteten i USA. Som ritande arkitekt har han vunnit många tävlingar med allt från stadsbyggnadsprojekt till möbler och bruksting. Vid LTH:s arkitekt-skola har han varit gästföreläsare, examinator och opponent sedan 1980-talets början. Han och hans lärare och studenter delar också arbetet i Stars Designprojektet hos NASA i Houston med LTH:s arkitekt- och industridesignstudenter. Våren 2001 genomförde han och Dana Cuff en värdefull utvärdering av forskningen vid LTH:s arkitektprogram.

Hedersdoktorerna vid Lunds universitet promoveras fredagen 31 maj 2002.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera