Artikel från Chalmers tekniska högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 december 2001

General Motors tecknar forskningsavtal med Chalmers

Som första högskola i Europa tecknar Chalmers ett samarbetsavtal med General Motors för ökad forskningssamverkan. De aktuella områdena är säkerhet, miljö och interaktion mellan människa och maskin.

Den 17 december skrev rektor Jan-Eric Sundgren och Ian Lau från General Motors Research under ett samarbetsavtal. Vid ceremonin medverkade bland andra vicerektor Johan Carlsten och Gunnar Kinbom från Saab Advanced Engineering.

– Vi har redan ett gott samarbete med Saab Automobile och detta avtal kommer att ytterligare underlätta samverkan mellan forskare på Chalmers och GM. Det kommer också att leda till att Chalmers forskning får ökad uppmärksamhet internationellt, säger Jan-Eric Sundgren.

Det nya avtalet innebär rent praktiskt att Chalmers hädanefter i samarbetsprojekt med GM nu bara behöver hänvisa till huvudavtalet vilket gör processen smidigare och snabbare. Det allra viktigaste är att Chalmers nu finns på GMs lista över Academic Partners.

– Vi ser med glädje att Chalmers får detta förtroende att
genomföra framtida forskningsuppdrag för GM och Saab. Vi har sedan tidigare samarbetat bra med Chalmers inom flera områden och detta avtal lägger grunden för många spännande uppdrag i framtiden, säger Peter Augustsson VD för Saab Automobile, som har inbjudit Chalmers till ett möte för att markera vikten av att samarbetet nu vidgats till hela GM-koncernen.

– GM har sedan tidigare avtal med ett större antal universitet både i USA och i Asien. Detta avtal med Chalmers är nu det första av sitt slag i Europa. Chalmers har med sin kunskap inom olika områden samt med sin närhet till Saab Automobile utmärkta möjligheter att genomföra forskningsuppdrag för GM och Saab, säger Ian Lau.

Mer information:
Christer Nilsson Saab Automobile tel 0706-03 24 12
Folke Hjalmers Chalmers Telefon 031- 772 41 35,
Mobil 0705-915602

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera