Artikel från Umeå universitet
3 december 2001

Unga vegetarianers matvanor

Christel Larsson har undersökt förekomsten av unga vegetarianer och jämfört deras matvanor, näringsintag, näringsstatus och livsstil med unga blandkostares.Avhandlingen visar att de unga vegetarianer som deltog i undersökningen åt mindre grönsker än förväntat.

År 1996 var 16 procent av 15-åringarna i Umeå vegetarianer, 5 procent i Stockholm och 4 procent i Bergen i Norge. Fler flickor än pojkar valde att äta vegetarisk kost. Trots att flickorna som åt vegetariskt åt grönsaker oftare än blandkostarna, var intaget inte så frekvent (32 ggr/mån) som förväntat. Pojkarna som åt vegetariskt åt inte grönsaker dagligen (25 ggr/mån). Ingen skillnad noterades i konsumtionsfrekvens av frukt/bär, alkoholhaltiga drycker, godis/choklad och snabbmat mellan vegetarianer och blandkostare.

I avhandlingen redovisas även kostintag hos 30 veganer (16-20 år) jämfört med 30 blandkostare. Jämfört med blandkostarna åt veganerna mer grönsaker, bönor och kosttillskott men mindre av glass, bullar/kakor och godis/choklad. Näringsintaget via kosten var lägre än genomsnittsbehovet av riboflavin (73% av veganerna), vitamin B12 (alla veganer), vitamin D (43% av veganerna), kalcium (77% av veganerna) och selen (alla veganer och 43% av blandkostarna). Även efter att kosttillskott inkluderats var exempelvis kalcium- och selenintaget fortfarande under genomsnittsbehovet. Låga järnvärden var lika vanligt förekommande hos veganer (20%) som hos blandkostare (23%) och tre veganer hade låga vitamin B12-värden i blodet.

Detta är den första doktorsavhandlingen i Kostvetenskap som presenteras vid Umeå Universitet.

Christel Larsson är utbildad nutritionist vid Stockholms Universitet och har även en magisterexamen i folkhälsovetenskap från Karolinska Institutet.
Christel kan nås på:
Tel: 090-786 64 83
E-post: christel.larsson@kost.umu.se

Fredagen den 7 december försvarar Christel Larsson, institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet, sin doktorsavhandling med titeln: Unga vegetarianer och blandkostare – Kostvanor och andra hälsorelaterade aspekter (Young vegetarians and omnivores – Dietary habits and other health-related aspects).
Disputationen äger rum kl 9.00 i Samhällsvetarhuset, hörsal D vid Umeå universitet. Fakultetsopponent är Dr. Johanna Haraldsdottir, The Royal Veterinary and Agricultural University, Danmark.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera