Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 november 2001

Matrike Norrland- Norrlands första kulturhistoriska kokbok

PressinbjudanMåndag den 3 december klockan 16.15 välkomnas media till Sävargården.Då presenterar Norrlands Gastronomiska Akademi och Sällskap ’’Matrike Norrland’’, Norrlands första kulturhistoriska kokbok.

Medverkande vid presskonferensen är en av bokens författare, professor Kurt Genrup, Umeå universitet. Samhällsvetenskapliga fakultetens dekanus Karl-Gustaf Löfgren och fakultetens kanslichef Ulla Blomqvist deltar också.

Författare till Matrike Norrland ärt Kurt Genrup och Ulla Tham. Kurt Genrup är professor i etnologi med nordeuropeisk matkultur som specialitet och föreståndare för gastronomiutbildningarna vid Umeå universitet
Ulla Tham är kokboksförfattare och matskribent med Östersund som bas för kulinariska utflykter. Boken har redigerats av Tage Levin som har erfarenhet av tidigare jämtska kokboksproduktioner.

Matrike Norrland har ett lockande bildmaterial. De kända matfotograferna Holger Edström och Bengt Weilert presenterar förföriska receptbilder i fyrfärg. De norrländska museerna har lånat ut unika historiska bilder i svart-vitt från höskörd, potatisupptagning, strömmingsfiske ren-, älg- och grisslakt, kalaskokning, julfirande och mycket annat.

Kokboken har genom Ceweförlag skickats ut till redaktionerna.

Norrlands Gastronomiska Akademi och Sällskap har ledamöter och medlemmar från alla norrlandslänen. Till deras syften hör att ta till vara på Norrlands mattraditioner, öka kunskapen om de egna råvarornas kvalitet och stimulera försäljningen av Norrländsk livsmedelsproduktion.

Presskonferenser hålls under måndagen även i Älvsbyn, Östersund, Sundsvall och Gävle.

Kontaktperson:
Kurt Genrup
Tel: 090 – 786 60 76
E-post: kurt.genrup@kultmed.umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera