Artikel från Stockholms universitet
22 november 2001

Gymnasieelever möter Nobelpristagare

Tisdagen den 4 december fylls Aula Magna i Frescati av hundratals gymnasieelever som Stockholms universitet bjudit in för att lyssna på åtta tidigare Nobelpristagare, som liksom alla tidigare pristagare bjudits in till Sverige av Nobelstiftelsen i samband med Nobelprisets 100-årsjubileum – Vi tycker att det är oerhört hedrande att få detta besök och vi är […]

Tisdagen den 4 december fylls Aula Magna i Frescati av hundratals gymnasieelever som Stockholms universitet bjudit in för att lyssna på åtta tidigare Nobelpristagare, som liksom alla tidigare pristagare bjudits in till Sverige av Nobelstiftelsen i samband med Nobelprisets 100-årsjubileum

– Vi tycker att det är oerhört hedrande att få detta besök och vi är mycket glada över att så många ungdomar kommer hit. Vi ser det som en fantastisk möjlighet att föra ut information om den högre utbildningens och forskningens betydelse, varför vi riktar vårt program just till ungdomar och studenter, säger rektor Gustaf Lindencrona. Två av Nobelpristagarna har koppling till Stockholms universitet, nämligen kemipristagaren 1995 Paul Crutzen som är doktor här i meteorologi och ekonomipristagaren Amartya Sen som blev hedersdoktor här innan han fick priset 1998.

Övriga Nobelpristagare som kommer till universitetet är Gary Becker, ekonomi 1992, Mario Molina och Sherwood Rowland, kemi 1995 (delat med Crutzen), sir Harold Kroto, kemi 1996 samt Seamus Heaney, litteratur 1995. Samtliga kommer att hålla föreläsningar på 40 minuter inklusive tid för frågor. Intresset för Heaney har varit så stort att han lovat ge föreläsningen även dagen därpå. Paul Crutzen som talar om ozonhålet och hur det uppstått genom människans påverkan, håller sin föreläsning på svenska. Dagen avslutas med en paneldiskussion med pristagarna över ämnet “How can we encourage young people to pursue higher education?” som leds av frilansjournalisten Ulf Wickbom och inleds med ett kort inslag av Stockholms Improvisationsteater. Då medverkar även Georges Charpak, fysikpristagare 1992.

Programmet den 5 december är främst ägnat åt institutionsbesök. Denna dag ordnar även Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten arbetsmarknadsdagen “Mitt liv som naturvetare – vägen från studier via forskning och arbetsliv till Nobelpris”, där bland annat Paul Crutzen talar om sin utveckling som forskare i atmosfärkemi. Detta program äger rum i Aula Magna och vänder sig till både blivande och redan studerande och andra intresserade. För övrigt är programmet för Nobelpristagarnas besök öppet endast för inbjudna.

Närmare information:
För närmare information och detaljerat program och ev. mediabevakning kontakta Agneta Paulsson, Informationsenheten, tfn 08-16 22 56, 070-696 65 15 eller agneta.paulsson@info.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera