16 november 2001

Kompositmaterial ger nya egenskaper

Dielektriska material som till exempel plast, glas och keramer används i högspänningstekniken som isoleringsmaterial. De används också i mikrovågstekniken för tillverkning av olika komponenter. Kombinationer av olika material ger intressanta nya egenskaper.

Dielektriska material är icke ledandande material. I sin doktorsavhandling vid Chalmers visar Enis Tuncer att man kan kombinera material med olika dielektriska egenskaper och få kompositmaterial med helt nya egenskaper. De kan till exempel uppträda som halvledare. Med hjälp av datorsimuleringar kan man kontrollera de elektriska egenskaperna hos kompositmaterial för speciella användningsområden, till exempel i kablar och kopplingar, men en bättre precision i tillverkningen av sådana material är nödvändig.

Avhandlingen “Dielectric relaxation in dielectric mixtures” försvaras vid en offentlig disputation vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg den 9 november kl. 10.00 i sal HA2, Hörsalsvägen 4.

Projektet har finansierats av Stiftelsen för Strategisk Forskning.

Mer information
Enis Tuncer, Institutionen för elkraftteknik, Chalmers tekniska högskola,
tel : 031-772 1619, e-post: enis.tuncer@elkraft.chalmers.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera