Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

13 november 2001

Ta diabetesbarns smärta på allvar

Även om dagens insulinnålar är tunnare än förr, så anser vissa barn och ungdomar med diabetes att smärtan vid insulininjektionerna är nästan outhärdlig. Dessa patienter får stor hjälp av ett hjälpmedel kallat Insuflon, en plastkateter som sätts in under huden. Det visar Uddevallaläkaren Ragnar Hanås i en avhandling från Linköpings universitet.

Insulin till barn- och ungdomsdiabetiker ges i regel genom en spruta eller en injektionspenna som sticks genom huden sex gånger om dagen. När en Insuflonkateter satts in under huden görs injektionerna däremot genom ett membran in i katetern och inte in genom huden. Katetern behöver bara bytas var fjärde eller femte dag, och huden kan vid bytena bedövas med smärtlindrande kräm. Allt detta gör stor skillnad för smärtkänsliga och/eller spruträdda barn.

– Ett barn med nyupptäckt diabetes bör först få en Insuflonkateter. Det minskar barnets smärta och oro betydligt. Visar det sig så småningom att barnet accepterar vanliga injektioner, så kan man ju övergå till sådana längre fram, säger Ragnar Hanås.

Vid barnkliniken i Uddevalla har man infört detta som rutin, men det är ännu inte regel inom vården i allmänhet. Överhuvudtaget skiljer sig hänsynen till smärta i samband med diabetes starkt från sjukhus till sjukhus. Enligt Ragnar Hanås åsikt borde de smärtteam som ingår i barncancervården också kunna se till att smärtlindringen vid diabetesvården blir så bra som möjligt.

Ragnar Hanås avhandling illustreras med en teckning av 8-årige Robert. Han har ritat sig själv med en Insuflonkateter i magen och ett glatt utseende. Robert var tidigare så smärtkänslig och spruträdd att hans pappa var tvungen att komma hem från arbetet två gånger om dagen för att hålla fast honom medan mamman gav honom hans insulinsprutor. Just för sådana barn kan en kateter, som medför färre stick genom huden, göra stor skillnad.

Avhandlingen heter Reducing injection pain in children and adolescents with type 1 diabetes. Studies on indwelling catheters and injection needles. Disputationen äger rum den 23e november. Ragnar Hanås träffas på tel 0522-92000, epost ragnar.hanas@bll.se.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera