Artikel från KTH – Kungliga Tekniska högskolan

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 oktober 2001

KTH-debatt: DOPING – idrottens gissel

Rykten om dopade elitidrottsmän och -kvinnor hör vi ofta talas om. Tyvärr besannas de ibland. Vem minns inte 1988 års OS i Söul då “nyhetsbomben” om sprinterkungen Ben Johnsons positiva dopingtest slog ner. Och VM-2000 i Lahtis då det finländska skidlandslaget med läkare i spetsen avslöjades som fuskare. Flera svenskar har också åkt fast! Heter morgondagens doping genterapi? Eller är vår bild av dopingen inom idrotten för svart? Framtidens idrott är kanske rent av fri från droger?

Den 20 november 2001 kl 15.15 – ca 17.00 i sal Q1
bjuder Kungl Tekniska Högskolan in till öppen debatt om doping inom idrotten med Arne Ljungqvist, Lasse Anrell och KTHs rektor Anders Flodström som moderator.

Arne Ljungqvist är läkare och professor med en imponerande meritlista inom den svenska och internationella idrottsrörelsen. Han är ledamot av den internationella Olympiska kommittén och ordförande i dess medicinska kommission. Arne Ljungqvist har tilldelats KTHs Stora Pris 2001 för sitt enträgna arbete mot doping inom idrott och för att utveckla bättre vetenskapliga metoder att avslöja detta fusk.

Lasse Anrell är en färgstark och kunnig journalist och författare. Han har medverkat i flera teve- och radioprogram som expertkommentator och underhållare.
Lasse Anrell är anställd på Aftonbladets sportredaktion och har från denna position på nära håll kunnat följa dopingens framfart inom idrotten.

Pro et contra
Pro et Contra är ett öppet debattforum på KTH. Här vill vi aktualisera och underhålla ett offentligt samtal, om vad som är etiskt försvarbart eller vetenskapligt grundat.
Pro et contra-serien är ett försök att se på teknikens och vetenskapens roll i samhällsutvecklingen ur olika perspektiv.

Alla debattillfällen är öppna för allmänheten.

Informationsansvarig
Olle Blomqvist
Rektors kansli
Tel 790 8189, olle.blomqvist@kth.se
Se också hemsidan www.kth.se/aktuellt/proetcontra

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera