Artikel från Lunds universitet
24 oktober 2001

Teknologiska talanger på forskarvecka

Under nästa vecka (vecka 44) när de flesta elever glömmer plugget för ett avkopplande höstlov, ja då reser 33 speciellt utvalda gymnasister från hela landet till LTH, Lunds Tekniska Högskola, för att delta i en forskarvecka här!

Därmed drar LTH:s Gemstoneprojekt på allvar drar igång för första gången. Projektet syftar till att locka speciellt duktiga och motiverade elever från hela landet till LTH genom att tidigt erbjuda kontakt med avancerad forskning. Även på LTH ska duktiga studenter så småningom erbjudas ett speciellt program.
Projektet omfattar en forskarvecka i Lund för begåvade och intresserade gymnasieungdomar, deltagande i ett forskningsprojekt efter avslutade gymnasiestudier och deltagande på distans i kurser vid LTH redan under gymnasietiden. Några gymnasister har redan börjat sådana studier.
– Vi fick ett 50-tal ansökningar och 40 elever är uttagna att vara med även om några av dem inte deltar i forskarveckan. Jag är nöjd över intresset och samtidigt glad att det inte kom så många att jag behövt gallra bort en massa intresserade ungdomar, säger projektledaren, professor Sven Åberg, matematisk fysik.
För att få komma med måste eleverna ha en rekommendation av en av sina lärare och mycket bra betyg samt ha skrivit en egen motivering till varför de vill vara med.
Från måndag morgon (29 oktober) till fredag eftermiddag (2 november) får ungdomarna bekanta sig med forskare och forskningsområden vid högskolan. Laserfysik, bioteknik och telekommunikation än väl företrädda ämnen. Man får också kontakt med Lunds studentliv: en kväll i “AF-borgen” och en annan kväll med Lundateknologernas legendariska sångarstrid. Gymnasisterna får resa och uppehälle betalt (sponsrat av ABB och Ericsson) och bor tillsammans på vandrarhemmet Tåget vid Lunds station.

DELTAGARE:
För journalister som är intresserade av att kontaka någon “lokal” deltagare i Gemstoneprojektet följer på nästa sida en lista där man kan se vilka som valts ut och varifrån de kommer.

Anna Andersson, Uddevalla,
Magdalena Andersson, Ånimskog
Mikael Andersson, Torshälla
Viktor Ahlberg, Varekil
Sofie Areljung, Ursviken
Christian Bjurman, Kungsbacka
David Bäckström, Bräkne-Hoby
Björn Carlin, Uppsala
André Costa, Eslöv
Per Adrian Franck, Vällingby
Emil Gunnarsson, Löderup
Joseph Hellmark, Helsingborg
William Jacobsson, Veinge
Jenny Jeppsson, Lund
Sara Jonsson, Trångsviken
Berne Kennborn, Ljungskile
Arvid Kästel, Karlstad
Charlotte Larsson, Tjällmo
Tomas Larsson, Forsmark
Oscar Lidholm, Motala
Karin Lind, Motala
Alfred Lundberg, Uddevalla
Björn Lyttkens Lindén, Lund
Anna Nevander, Lund
Kajsa Oscarsson, Skellefteå
Anders Palm, Malmö
Mattias Rydenfelt, Bjärred
Louise Skinnari, Rydebäck
Kristian Soltész, Lund
Robin Sparrefors, Motala
Lena Strömberg, Ystad
Nina Taslman, Ystad
Anders Åhlén, Karlstad

(OBS: Journalister kan få adressuppgifter via Mats Nygren@kansli.lth.se)

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera