Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 oktober 2001

Tre miljoner i donation till studier utomlands

Stiftelsen Seth M Kempes stipendiefond vid Luleå tekniska universitet har fått en donation på tre miljoner kronor.- Det är mycket roligt, för det betyder att vi kan ge fler studenter och doktor-ander bidrag för att studera utomlands. Det innebär också att vi kan ge var och en ett högre belopp, säger studenten Martin Börjesson som är stiftelsens ordförande i Luleå.


Stiftelsen har till uppgift att dela ut resestipendier till enskilda studenter/doktorander och grupper av studenter/doktorander som åker utomlands för att studera.

Stipendiefonden grundades 1998 efter en donation på tre miljoner kronor från Set M Kempes minne i Örnsköldsvik. Förra året delades 91.000 kronor ut i bidrag till cirka 20 personer. Innan höstens nya donation blev känd var målet att framöver kunna dela ut 150.000 kronor per år i stipendier.

– Med den nya donationen så ändrar vi inte målet att dela ut 150 000 kronor för 2002, men för 2003 bör man kunna dela ut cirka 300.000 kronor. Vi har som mål att kunna täcka resekostnaderna fullt ut, och det bör vi nu kunna göra framöver, säger Martin Börjesson.

Tanken med stipendiefonden är att man ska öka utbytet för studenter, ge dem ytterligare ett argument för att prova på att åka utomlands samt att också locka fler studenter till universitetet.

– Pluggar man här på universitetet i Luleå så har man mycket bra chans att få åka utomlands, säger Martin som var Teknologkårens ordförande till i somras och nu återupptagit sina studier.

Med gynnsammare möjligheter till fler stipendier kan fler studenter sporras att söka utbytesstudier. Luleå tekniska universitet har gott om utbytesplatser vid utländska universitet, speciellt till språkområden utanför det engelska.

Mer information om stipendierna finns på http://www.luth.se/org/tkl/tkl2/kansli/stipendier.html


Upplysningar: Martin Börjesson, ordförande Seth M Kempes stipendiefond, tel 070-695 60 14, e-post bormar-7@student.luth.se eller Jan Nyberg, pressansvarig, tel 0920-916 21, 070-672 0111

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera