Artikel från Lunds universitet
12 oktober 2001

40 år med LTH – en resa i text och bild

Nu släpps boken “År 2001 – en LTH-odyssé”. Den har tillkommit i samband med att LTH denna höst firar 40-årsjubileum. Framför allt är den en bildkrönika med foton av Per Lindström, Torbjörn Andersson och Lars Hansare. Men den innehåller också texter om LTH:s tillkomst och första år och om dess forskningsprofiler, utbildningssatsningar och studentliv.

Någon ambition att göra en heltäckande historik har inte funnits. Snarare handlar det om att snabba nedslag och ögonblicksbilder. Vi avsmakar exempelvis tidsandan i slutet på 50-talet när de sovjetiska rymdframgångarna fick många att inse att även Sverige behövde fler ingenjörer och det fanns en stor, outnyttjad begåvningsreserv i Sydsverige. Därmed var det dock inte självklart att en ny teknisk högskola skulle ligga i Lund – “Det kunde blivit Malmö!” för att citera en av kapitelrubrikerna.
Vi får också glimtar från några av de stora ögonblicken i LTH:s vetenskapliga historia. Göran Frankel porträtterar bland andra fysikern Hellmuth Hertz som visade hur man kunde utnyttja ultraljudet för medicinska ändamål och sedan av bara farten utvecklade en bläckstråleskrivare för att man skulle få bra utskrifter av ultraljudsbilder på papper. Tyvärr var anslagsgivande svenska myndigheter ljumma till projektet, även om de tyckte att det var “en kul grej”. Patentet köptes upp av amerikaner.
Men boken innehåller också nedslag från den samtida forskningen. Bl a berättar Bluetooths skapare Sven Mathisson hur det kom sig att detta system för trådlös kommunikation fick ett namn med vikingaanknytning.
Anders Albien minns sina år som teknolog under rubriken “Hur man hann med”. Mats Nygren ger läsarna en inblick i dagens LTH med den stora bredd som de moderna utbildningsvägarna erbjuder. I ett samtal blickar också några forskare och lärare in i kristallkulan och siar om framtiden.
– Lunds tekniska högskola befinner sig fyrtio år efter sin tillkomst i ett helt nytt samhälle med många nya krav, säger LTHs rektor Thomas Johannesson.
– Tekniken är en angelägenhet för alla människor. Dagens forskning inriktar sig på människans behov av att bo, kommunicera, att få energi, att få mat, att bibehålla hälsan och mycket mera.
– Det är viktigt att dokumentera den spännande utveckling, som LTH genomgått. Det är femton år sedan sist vi stannade upp och blickade bakåt, då med första generationens LTH-forskare fortfarande på plats.
– I jubileumsboken porträtteras några av våra främsta forskare och innovatörer, nedslagen i LTHs verksamhet år 2001 görs med en mängd fantastiska bilder och här spekulerar slutligen några LTH-profiler om framtiden.
– Jag helt förvissad att denna LTH-odyssé kommer att uppskattas av alla anställda, nuvarande och fd teknologer samt av LTHs många samarbetspartners och vänner inom näringsliv och myndigheter, inte minst här i Skåne, slutar Thomas Johannesson.


Boken är på 248 sidor i exklusiv bindning med hårda pärmar i storformatet 220 x 305 mm. Den innehåller ca 500 foton. Den kostar 325 kr inkl moms. Rabatt på 50 kr per ex vid samtidig beställning av fler än ett. Beställningsadress Informationsdisken, Kårhuset, LTH, Box 118, 221 00 Lund. Tel 046-222 72 00, fax 222 40 16.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera