Artikel från Vetenskapsrådet
17 september 2001

Direktsänt debatt om stamceller i Sveriges Radio

Torsdagen den 20 september deltar Vetenskapsrådet i en direktsänd radiodebatt om stamceller i Sveriges Radios P1. Programmet “Stamceller – möjligheter och hot” ska ge en bild av det aktuella forskningsläget, låta allmänheten komma till tals och ge utrymme för olika åsikter och frågeställningar.

Medverkande från Vetenskapsrådet är Harriet Wallberg-Henriksson, huvudsekr. ämnesrådet för medicin och Göran Hermerén, ordf etiknämnden. Med i studion finns också företrädare från forskargrupper i landet som arbetar med stamceller, bl a Outi Hovatta, Huddinge sjukhus som var först i landet att begära tillstånd för denna forskningsinriktning. Även forskare från andra vetenskapsområden deltar, t ex Elisabeth Rynning, jurist från Uppsala universitet med erfarenhet av medicinsk-etiska frågeställningar.
Vidare kommer politiker från flera av riksdagspartierna, bl a Lotta Nilsson Hedström (mp), Per Bill (m), Chatrine Pålsson (kd) samt utbildningsminister Thomas Östros (s). Fler som deltar: kulturdebattören Johan Tralau, Dagens Nyheters chefredaktör Hans Bergström och Svenska kyrkan representeras av biskop Bengt Wadensjö från Karlstad.

Allmänhetens frågor och synpunkter
Utvecklingen inom stamcellsforskningen har gått snabbt och i Sverige finns flera av världens ledande forskare på området. Vetenskapsrådet ska i höst ta beslut om de etiska riktlinjerna för forskningen och de senaste månaderna har en intensiv offentlig debatt förts. Förhoppningen är att en rad allvarliga sjukdomar ska bli möjliga att bota, men samtidigt väcks svåra frågor om människovärde och livets start.
Allmänheten är välkommen att ha synpunkter och ställa frågor till de medverkande. E-postfrågor kommer att tas emot under sändningstid och det går även att skriva i förväg. I kanalen P4 kommer ett telefonväkteri att hållas efter hearingen.

Torsdag 20 september
“Stamceller – möjligheter och hot”
P1: kl 19.00-21.00
Debattledare: Jan-Olov Johansson, Vetenskapsredaktionen
E-post: stamcell@p1.sr.se
Adress: Stamcell, Vetenskapsradion
Box 1552, 751 45 Uppsala.

Stamceller – telefonväkteri
P4: kl 21.40-24.00
Telefon: 0718-110 80 (slussen öppnar 21.00)
Obs i kanal P4, program “Karlavagnen”

Mer om debatten finns på Sveriges Radios länk: www.sr.se/p1/misc/stamcell/
Mer om stamceller finns på Vetenskapsrådets hemsida: www.vr.se/medicin/riktlinjer.htm

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera