Artikel från Lunds universitet
14 september 2001

Ny chans se Tiondelsstaden LundiLund

Pressvisning i Lunds stadshall på måndag kl 12.00. Invigning kl 13.Att bjuda in pressen morgonen efter terrorkatastrofen i New York var dålig timing. På måndag vill vi därför erbjuda media en ny chans att se den vackra och spännade utställningen som invigs kl 13 samma dag.

Utställningen kan beskrivas som avgående arkitekturprofessor Krister Wibergs ?testamente?. Han har länge varit djupt oroad över hur vi moderna människor föröder den natur vi lever av och utarbetat ekologiska alternativ. Mest känt i Lundatrakten är måhända Solbyn i Dalby. Somliga minns kanske utställningen ?Förr och framöver? på Kulturen 1983.
Nu är det ?Tiondelsstaden LundiLund, en idéutställning om en realistisk vision?, producerad tillsammans med stadsarkitektkontoret i Lund, som ska visas på stadshallen under tiden 17?28 september (invigning 17/9 kl 13.00). Den visar både översiktligt och i fantastiska detaljbilder hur vi kan bo och leva i framtidens Lund utan att tära på resurserna, i varje fall inte mer än en tiondel (?en faktor tio?) av vad vi gör i dag.
? Så kommer vi också närmare en globalt rättvis världsordning, säger Krister Wiberg.
Att stadsbyggnadsdirektör Anders Tingvar också står bakom utställningen innebär att den har förankring även i den kommunala verkligheten. De två gjorde Lunds ?Sunda planen? tillsammans för några år sedan.
Bakom utställningen stora ligger insatser av flera av Wibergs tidigare studenter, Linus Pettersson, Paul Eriksson, Erik Wingquist, David Wiberg och ett antal av hans nuvarande studenter. Deras bilder är inte bara spännande framtidsvisioner, de är oftast också mycket vackra.
Förutom arkitektur visar LTH konkret teknik för den energnisnåla staden, t ex den vätgasdrivna bränslecellen (professor Tord Torisson), och en miljövänlig bil från Avdelningen för trafikteknik. Professor Gustaf Olsson är bl a expert på vattenrening.
? Den miljöanpassade staden är ett område LTH kan samlas kring från många utgångspunkter konstaterar rektor Thomas Johannesson.
Förutom en utställning med skärmar och modeller arrangeras två seminarier på samma tema, den 19 september kl 13?18 (i stadshallen) och 2 oktober (på LTH). Utställningen flyttar till LTH 1-15 oktober. Det blir också ett seminarium ?Vems vilja vinner? 20 september med arkitekt Jonas Lloyd och ett annat, ?Energin under våra fötter?, med LTH-professorn Leif Bjelm.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera