Tema

Insjunget komp blir trumrytmer

En ny typ av elektronisk drum sequencer har tagits fram somexamensarbete i Multimediateknik vid LTH:s ingenjörsutbildningar på Campus Helsingborg. En drum sequencer består av ett grafiskt gränssnitt där man prickar in ett rytmmönster på en tidsaxel och en axel för olika slags trumljud och sedan kan lyssna på resultatet. Det nya programmet gör det möjligt att sjunga in trumljuden; datorn kommer att tolka och återge dem med autentiska trumljud med perfekt tajming och ljudstyrka.

Examensarbetet har utförts av Staffan Lincoln och Simon Sörensson.
Programmet som heter Humbeats fungerar i vanlig PC med mikrofon. Det finns utlagt på Internet på sajten http://www.humbeats.com
Programmets rösttolkningsalgoritmer är en blandning av etablerade och egenutvecklade rutiner. Humbeats har ett register av trumljud och undersöker de insjungna ljuden och klassificerar dem efter vilka trumljud de mest liknar.
Humbeats registrerar även tajming och ljudstyrka.
I ett konventionellt program med enbart grafiskt gränssnitt kan det vara svårt att överföra till skärmen exakt den ”ljudbild” man har i huvudet. Det kan finnas mycket små fördröjningar eller accenter i rytmen som är lättare att
överföra till datorn om man får återge dem med muntligt. Men Humbeats innehåller även ett grafiskt gränssnitt så att man kan se det insjungna trumkompet i diagramform.

Mer information av Staffan Lincoln, tel 042-131095 eller 0709-422214, e-postadress
slincoln@swipnet.se

Insjunget komp blir trumrytmer

 lästid ~ 1 min
Modal Data vr-modal.php: WP_REST_Response Object ( [links:protected] => Array ( ) [matched_route:protected] => [matched_handler:protected] => [data] => Array ( [0] => Array ( [vrm_title] => Psst... missa inga nyheter om forskning [vrm_content] => Med nyhetsbrev från forskning.se tre gånger i veckan missar du inga nyheter om forskning från Sveriges universitet och högskolor. Välkommen att prenumerera du också! [vrm_button_title] => Jag vill prenumerera [vrm_button_url] => https://www.forskning.se/nyhetsbrev/ ) ) [headers] => Array ( ) [status] => 200 ) Data is available, render the app here