Artikel från Stockholms universitet
21 augusti 2001

Först disputation – sedan jobb i Högsta domstolen i USA

Att tiga eller att tala – när ska en advokat tvingas upprätthålla tystnadsplikten gentemot sin klient och när ska han eller hon tvingas ge vittnesmål som vilket vittne som helst? Om detta dilemma handlar Patricia Shaughnessys juridiska avhandling som hon kommer att försvara vid Stockholms universitet. I sin komparativa studie av de amerikanska, svenska och […]

Att tiga eller att tala – när ska en advokat tvingas upprätthålla tystnadsplikten gentemot sin klient och när ska han eller hon tvingas ge vittnesmål som vilket vittne som helst? Om detta dilemma handlar Patricia Shaughnessys juridiska avhandling som hon kommer att försvara vid Stockholms universitet. I sin komparativa studie av de amerikanska, svenska och EG-rättsliga systemen jämförs och utmanas advokaternas tystnadsplikt. Rättsombud hävdar att tystnadsplikten är väsentlig för möjligheten att effektivt kunna representera sina klienter och de bevakar avundsjukt detta privilegium medan andra yrkesgrupper försöker få liknande privilegier. Men detta privilegium har ett högt pris för samhället eftersom det fråntar viktiga vittnesmål från rättsprocessen och därmed gäckar rättvisan.

Efter disputationen kommer Patricia Shaughnessy att ta en plats vid USA:s högsta domstol som Judicial Fellow. Platsen ges årligen till fyra framstående yrkesverksamma som är mitt i karriären, som i mycket hård konkurrens väljs av en panel bestående av ledande jurister utsedda av högsta domstolens ordförande, Chief Justice Rhenquist. Av årets fyra är det Patricia och tre amerikanska manliga jurister. Förutom att delta i högsta domstolens interna verksamhet och seminarier kommer Patricia att arbeta tillsammans med landets högst rankade lagmän vid Federal Judicial Center. Detta är den byrå i USA som ansvarar för både empirisk och kvalitativ policyplanering och policyforskning för den federala rättsapparaten, och har även ansvar för utbildning av federala domare och deras medarbetare.

Patricia har studerat och undervisat vid Juridiska institutionen de senaste tio åren. Innan dess arbetade hon som jurist i Honolulu och var även lärare vid University of Hawaiis juridiska fakultet. Under sina år vid Stockholms universitet har Patricia bidragit till den juridiska fakultetens internationalisering genom att starta och coacha de mycket framgångsrika rättegångsspelen, i vilka stockholmslagen konsekvent varit bland de tre bästa finallagen i en tävling med omkring 80 deltagande lag från hela Europa. Patricia belönades med Stockholms universitets pedagogiska pris 1997.

Avhandlingens titel: The Attorney-Client Privilege: A Comparitive Study of American, Swedish and EU law.

Disputationen äger rum 23 augusti kl. 10.00 hörsal 6, hus C, Södra huset i Frescati. Opponent är prof. Sherman Cohn, Georgetown University law Center, USA

Patricia Shaughnessy kan nås på tfn 08-16 26 14, 0708-13 67 68, e-post patricia.shaughnessy@juridicum.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera