Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

10 juli 2001

Rekordmånga antagna till Stockholms universitet

Rekordmånga antagna till Stockholms universitet Fler än någonsin tidigare har nu antagits till Stockholms universitet. På fredag får 21 800 personer som sökt kurser och linjer via den lokala antagningen ett positivt besked om att de fått en plats. Det är två tredjedelar av dem som sökt och nästan 2 000fler än förra hösten. Stockholms […]

Rekordmånga antagna till Stockholms universitet

Fler än någonsin tidigare har nu antagits till Stockholms universitet. På fredag får 21 800 personer som sökt kurser och linjer via den lokala antagningen ett positivt besked om att de fått en plats. Det är två tredjedelar av dem som sökt och nästan 2 000fler än förra hösten. Stockholms universitet har sedan länge lokal antagning till de flesta linjer/program och kurser.

– Antalet sökande har sjunkit under några år samtidigt som antal platser i högskolan ökat, och nu är det balans mellan sökande och platser på många av våra kurser, säger avdelningsdirektör Ingrid Sundberg vid Studentbyrån. Vi har kunnat anta alla behöriga sökande till ett fyrtiotal grundkurser, både inom humaniora, språk och samhällsvetenskap. Av de antagna räknar vi med att ca 15-16 000 registrerat sig när terminen börjat. Resten har fått andra planer.

– Till linjerna är det fortfarande stor konkurrens om platserna. Det är svårast att komma in på psykologlinjen, ekonomlinjen och juristlinjen där det krävts 19,92 respektive 18,44 och 18,09 poäng från gymnasiet för att antas. Även till de andra linjerna har det behövts ett medelbetyg på över 15,00. Det motsvarar ett betyg med mellan väl godkänd och mycket väl godkänd i genomsnitt.

– För dem av våra studenter som vill fortsätta sina studier på kurser har vi infört en platsgaranti. Läser man grundkurs en termin har man garanterad plats på fortsättningskursen i samma ämne nästa termin osv. På det sättet blir det lättare för studenterna att planera sina studier och de behöver inte riskera att stå utan studieplats.

Nya utbildningar
Många nya kurser startar i höst. De flesta är på 5 eller 10 poäng t.ex. Kläder, kropp och identitet, Naturkatastrofer, Idrottens historia, Språk och IT, Strålkällor i vår miljö eller Filmmusik. Två nya linjer börjar också, Spanska eller portugisiska med inriktning på Latinamerika. De leder till en fil kand-examen med språk och samhällsvetenskapligt inriktade studier.

Nu gäller det för de sökande att tacka ja om de vill står kvar på sina platser. Sista svarsdag är den 27 juli. Nästa antagningsbesked kommer den 8 augusti.

Närmare upplysningar lämnar av avdelningsdirektör Ingrid Sundberg, tfn 08-16 22 48, e-post ingrid.sundberg@sb.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera