Svenskt militärt ledarskap i Bosnien
Fredsfrämjande insatser är i dag ett högprioriterat område för det svenska försvaret och de erfarenheter som görs i samband med insatserna kommer att påverka ledarskapsutbildningen i Försvarsmakten. När svenska befäl och soldater tidigare gått in i FN-uppdrag har det varit som om de försvunnit in i en “svart låda” för att sedan komma ut i offentligheten igen efter ett halvår. Det är inte många som vet vad chefer och soldater varit med om.
Lars Andersson belyser i sin vid Stockholms universitet nyligen framlagda avhandling den militära ledarskapsutvecklingen i Sverige, Norge, USA och Israel men framför allt är studien en granskning av ledarskapet vid svenska fredsfrämjande insatser. Han har under fyra månader följt chefer och soldater i Bosnien. I två fallstudier beskrivs två svenska bataljoner med olika förutsättningar från ett inifrånperspektiv.
I analysen görs ett försök att med hjälp av socialisationsteori förstå den rollkonflikt som cheferna ställs inför när det verkligen gäller.
Lars Andersson är officer och ingår i Överbefälhavarens doktorandprogram med koppling till Institutionen för samhälle, kultur och lärande vid Lärarhögskolan i Stockholm. Han arbetar med ledarskapsutveckling vid Försvarshögskolans Ledarskapsinstitution.
Avhandlingens titel: Militärt ledarskap – när det gäller. svenskt militärt ledarskap med fredsfrämjande insatser i fokus.
Lars Andersson kan nås på tfn 0550-834 76 (hem), 070-20 43 039, nygatan@swipnet.se