Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 juni 2001

Betong som krymper riskerar spricka

En ny doktorsavhandling från Luleå tekniska universitet visar att den krympning som sker under den första veckan efter gjutningen starkt påvekar risken för sprickbildning. Hans Hedlund har undersökt på vilket sätt nygjutna betongkonstruktioner deformeras på grund av betongens hårdnande. De temperaturrelaterade påkänningarna som sker när betongen stelnar påverkar risken för sprickbildning och framtida underhållskostnader.

När nygjuten betong hårdnar utvecklas värme och spänningar av betongens temperatur och krympning. Dessa spänningar kan ge upphov till sprickbildning, framför allt i massiva konstruktioner. Stora pengar kan sparas genom minskade underhållskostnader om dessa sprickor kan undvikas.

Doktorsavhandlingen visar att den krympning som sker under den första veckan efter gjutningen starkt påverkar risken för sprickbildning. Vid användning av en krympmodell ges möjlighet att kalibrera materialegenskaper som rör volymändringar för den hårdnande betongen. En metodik för hur detta ska göras föreslås i avhandlingen.

Avhandlingen innehåller även modeller avsedda för handberäkning av krympdeformationer i betongkonstruktioner. Krympmodellen ingår i den nya handboken för dimensionering av högpresterande betong, men fungerar utmärkt även för betong med mer normala egenskaper.

Hans Hedlund är född och uppvuxen i Luleå. Sedan 1994 har han varit anställd vid Luleå tekniska universitet samt arbetat deltid vid Skanska Teknik AB sedan 1999.

Avhandlingens namn är Hardening Concrete, Measurements and evaluation of non-elastic deformation and associated restraint stresses.

Upplysningar: Hans Hedlund tel 031-771 1000 (hans.hedlund@ce.luth.se, hans.hedlund@teknik.skanska.se) eller informatör Linda Bengtsson tel, 0920-917 61 (linda.bengtsson@adm.luth.se)

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera