Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

30 maj 2001

Vänta dig det oväntade – Örebroforskare ger ut bok om ny ekonomisk teori

I dag utkommer boken Omvärldsanalys av Per Frankelius (Liber Ekonomi). I boken presenteras en metod för omvärldsanalys som är baserad på en ny ekonomisk teori. Denna teori, som är utvecklad i författarens doktorsavhandling, är annorlunda från vad man är van vid.

Traditionell omvärldsanalys bygger på den gamla ekonomiska modellen där företaget säljer till kunder i konkurrens med andra företag – punkt slut. Dessutom saknas tidsdimension. Men omvärlden handlar om mycket mer än bara ekonomiska faktorer och den består inte av statiska tillstånd utan av förändringar. Vad som är viktigt kan vara det man minst anar. Det kan vara en snabb allmän attitydvändning, som när galna kosjukan och mul- och klövsjukan vände upp och ned på hela köttbranschen och banade väg för bland annat vegetariska restauranger. Det kan vara ett teknikskifte, som när Ericsson vände kurs från AXE till mobilt Internet.

Det gäller att vänta sig det oväntade. Med stöd av en omvärldsanalys som också tar hänsyn till tidsdimensionen kan man tidigt se affärsmöjligheter där andra ser ingenting. Nyckeln är alltså kreativt tänkande i kombination med nya teorietiska synsätt.

Boken ger också vägledning till moderna sätt att söka och sovra information, liksom till hur omvärldsanalys görs till en naturlig del av företagets löpande verksamhet. Idéerna illustreras med många praktikfall. Till boken finns webbplatsen www.frankelius.com kopplad.

För mer information, se www.frankelius.com eller ring Per Frankelius på telefon 0708-21 29 49.

Författaren Per Frankelius är ekonomie doktor och ansvarig för DM-centret vid Örebro universitet. DM-centret bildades redan 1987 och har sedan dess producerat över 100 böcker, avhandlingar och artiklar. Frankelius är också verksam i universitetets profilområde “Människans affärer, IT och marknadens processer”. Speciellt studeras hur Internet på olika sätt omvandlar sättet att driva företag och agera som kund.

Titel: Omvärldsanalys (ISBN: 47-06254-1)
Förlag: Liber Ekonomi
Författare: Per Frankelius
Form: 280 sidor, inbunden i hårdband och illustrerad i färg

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera