Artikel från Vetenskapsrådet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

9 april 2001

Rosénpriset på 50 000 kr till Staffan Ulfstrand

Staffan Ulfstrand, professor emeritus i zooekologi har utsetts till 2000 års Rosénpristagare. Utbildningsminister Thomas Östros överräckte priset på 50 000 kronor i eftermiddags vid Vetenskapsrådets konferens “Public Understanding of Science” på Vasamuseet i Stockholm.

Prismotiveringen:
Rosénpriset för år 2000 tilldelas professor emeritus Staffan Ulfstrand för hans vilja och förmåga att förvandla egna och andras forskningsresultat till högintressant och lättläst litteratur och att på ett personligt och vinnande sätt kommunicera om forskning i föreläsningsform, i teaterform och i etermedia.

Rosénpriset instiftades 1980 till minne av Forskningsrådsnämndens förste ordförande Nils G Rosén, för att premiera populärvetenskapliga insatser. Priset delas ut för 21a gången, nu av Vetenskapsrådet. Bland tidigare pristagare kan nämnas t ex journalisten Inger Atterstam, författaren och docenten Peter Nilson och professor Karin Johannisson. Förra året fick redaktör Bo G Erikson priset. Den fullständiga listan finns på www.vr.se. I kommittén för priset i år:
 Professor Carl-Olof Jacobson, ordförande
 Författaren Stefan Casta, repr Minerva, Författarförbundets fackbokssektion
 Astronomen Marie Rådbo, tidigare Rosénpristagare
 Med stud Fredrik Söderlund, repr Unga Forskare


För mer information kontakta:
Kajsa Eriksson, Presschef Ann Liis Hanslep, kommitténs sekreterare
Kajsa.Eriksson@vr.se annliis.hanslep@vr.se
08-546 44 216/0733-666 216 08-546 44 157

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera