Tema

Ny forskning gör det lättare att limma i metall

Margareta Groth vid Luleå tekniska universitet doktorerar i dagarna på konstruktionslimning av metaller. Hennes forskning påvisar att man nu på ett mycket enkelt sätt kan karaktärisera kontaktytor som ska limmas ihop. Det innebär att man i förväg kan välja bland olika ytbehandlingsmetoder och rangordna det slutliga limresultatet innan man limmar metallerna. Därigenom skapas en potential för kraftigare limfogar i flygplan, bilar, tåg eller andra konstruktioner.

Genom att använda tvärvetenskapliga metoder har ett unikt sätt att beskriva ytor tagits fram. Ytorna undersöks med relativt enkla instrument och resultaten från undersökningarna används sedan i s.k. fraktalberäkningar. Den här metoden förenklar limprocessen samtidigt som undersökningarna blir billigare.

Margareta Groth har arbetat med ytor på rostfritt stål som preparerats med mekaniska rengöringsmetoder, som är både billigare och mer miljövänligare än kemiska rengöringsmetoder.

Forskningen har tagit Margareta Groth till Imperial College i London. Där arbetade hon under 1999 tillsammans med en av världens främsta forskargrupper inom limforskning. Forskningen var inriktad på speciella provningsmetoder för att mäta styrkan hos limfogar.

Margaretha är uppvuxen i Luleå och hon har varit en av deltagarna i den första kvinnliga forskarskolan vid Luleå tekniska universitet.

Disputationen äger rum fredagen den 23 februari kl 10.00 i E-huset, sal 246. Opponent är Dr. Hans Groth, Avesta-Polarit.

Ny forskning gör det lättare att limma i metall

 lästid ~ 1 min