Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

1 februari 2001

George W Bush avslöjas när universitetet i Luleå satsar på demokrati

I kväll avslöjas den nye amerikanske presidentens retorik när hans installationstal penetreras av professor Kurt Johannesson på Luleå tekniska universitet.”Kulturuniversitetet” – den samlande rubriken för en del av Luleå tekniska universitets utåtriktade arrangemang – satsar i vår på temat demokrati. Och författarkaféer.


Vårens program består som vanligt av en blandning av öppna föreläsningar, konserter med mera. En stor del av vårens arrangemang kommer dock att handla om demokrati. Det blir föreläsningar om till exempel politisk retorik och politikerförakt, men också två debatter inklusive kommunfullmäktiges möte. Det blir troligen första gången någonsin som ett sådant möte äger rum på ett universitet.

Kalix kommuns experiment med IT-demokrati – Kalix rådslag – kommer att bilda utgångspunkten för en debatt mellan bland andra politiker och statsvetare den 14 februari.

Nytt för i år är också starten av en serie med författarkaféer på universitetet. August-pristagaren Mikael Niemi blir först ut den 6 mars, och därefter Katarina Kieri den 21 mars.

Vårens tema om demokrati innehåller bland annat följande programpunkter:

+ “Den politiska retoriken” – Kurt Johannesson, professor emeritus i retorik vid Uppsala universitet

+ “Är det IT som ska stärka demokratin?” Debatt.

+ “Klarar sig demokratin utan medborgare?” – Erik Amnå, docent i statsvetenskap och huvudsekreterare i Demokratiutredningen 1997-2000.

+ “Politikerförakt – den mogna demokratins tillstånd?” – Tommy Möller, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet, diskuterar misstron som hot eller förutsättning för ett meningsfullt politiskt deltagande.

Hela programmet finns på hemsidan:
http://www.luth.se/new/calender/kultur.sv.htm

Upplysningar: Soy Lundqvist, tel 0920-916 06, eller Jan Nyberg, tel 0920-916 21, 070-672 0111

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera