Artikel från Linköpings universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

15 december 2000

Teknikfixerad bredbandsdebatt:En lösning som söker problem

‘- Dagens bredbandsdebatt är alltför fixerad vid tekniken. Den kan vara en lösning på alla möjliga problem. Men vilka avgör vi som användare. Det säger Elin Wihlborg, som lägger fram sin avhandling “En lösning som söker problem”, vid Tema Teknik och socia

Människors föreställningar och förväntningar om tekniken är viktigare än tekniken i sig. Det är hur vi resonerar runt tekniken och hur vi benämner den som avgör hur vi kommer att använda den, inte de tekniska möjligheterna rakt av.
Elin Wihlborg har studerat dator- och IT-satsningar i tre glesbygdskommuner, Färgelanda, Åre och Valdemarsvik. I Färgelanda byggdes en s.k. telestuga i slutet på 80-talet och många arbetsplatser datoriserade sina administrativa rutiner. I Åre byggde Apple, i samarbete med kommunen, upp ett lokalt kommunikationsnätverk i början på 90-talet och några år senare satsade Valdemarsvik på ett Call Center som skapade ett par hundra arbetstillfällen och idag är kommunens största arbetsplats.
Idag är telestugan i Färgelanda nedlagd och i Åre har Apple dragit sig ur sedan länge. Det lokala kommunikationsnätet blev ju snabbt förbisprunget av Internet. Och Valdemarsviks Call Center får kritik för att jobben där är okvalificerade och sårbara.
– Men, säger Elin Wihlborg, idag görs helt naturligt det som för tio år sedan var en särskild satsning i dessa kommuner. Telestugan behövs inte längre, den tekniken är integrerad i arbetsplatserna idag. Och i Åre har byalagen egna hemsidor och det finns IT-uppkoppling till bykontoren.
Satsningarna har skapat en IT-mognad och en hög beredskap för att ta till sig ny teknik i de tre kommunerna, konstaterar hon.
Men det skulle inte ha gått utan utbildning och medvetna diskussioner runt hur tekniken skulle användas. Därför blir hon bekymrad när hon nu ser hur bredbandsutbyggnaden görs till en teknisk fråga och resurser till den tas från glesbygdsfonder som skulle behövas till utbildningar och investeringsstöd. Och till satsningar på övrig infrastruktur.
– Ett e-handelsföretag i glesbygden är beroende både av att posten fungerar och att det finns bra vägar. Det räcker inte med bredband, du kan varken skicka kläder eller andra prylar över nätet.
– Dagens bredbandsdebatt är alltför fixerad vid tekniken. Den fråga vi borde diskutera är vad vi ska ha tekniken till. Den kan vara en lösning på alla möjliga problem. Men innan vi har identifierat problemen vet vi ju inte heller vad vi ska ha lösningen till.

Telefon till Elin Wihlborg 013 – 28 56 17, 504 35 eller 070 547 62 00. Hon har e-post eliwi@tema.liu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera