Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

18 oktober 2000

Högskoleprovet med stormsteg mot 50

På lördag är det åter dags för högskoleprovet, det 49:e i ordningen sedan starten 1977. Över en miljon deltagare har sedan dess prövat om högskoleprovet skulle kunna bli deras andra chans (utöver betygen) att bli antagna till högskolestudier.

För dyslektiker och gravt synskadade anordnas dessutom ett anpassat
högskoleprov.

En titt i antagningsstatistiken för program och kurser visar också att att ett högskoleprov kan vara “guld” värt för möjligheten att bli antagen. Det gäller framförallt för vissa utbildningar inom lärar- och vårdområdet. Men det kan gälla även för andra utbildningar, t ex Kostekonomprogrammet, där det höstterminen 1999 krävdes ett provresultat på 0.2 (40 rätt av 122 möjliga) medan betygsmedelvärdet för sist in till samma utbildning låg runt 14, d v s i princip VG på samtliga kurser.

Det första höstprovet på 2 000-talet har dock samlat ett lägre deltagarantal i jämförelse med anstormningen under 1990-talet. Orsakerna till detta är säkerligen flera: som till exempel mindre årskullar och bättre arbetsmarknad.

Men deltagarantalet är fortfarande imponerande med 43 000 deltagare i hela riket, varav 1 600 i Västerbotten. Bland Västerbottens nio provorter är Storuman den ort som går mot strömmen. Här ökar nämligen antalet deltagare.

På lördag kväll kan deltagaren genom facit i Text-TV beräkna sitt provresultat och sin möjlighet att bli antagen genom det.

Nästa provtillfälle är lördagen den 7 april 2001.

Se också tidigare pressmeddelanden om de tre senaste provtillfällena.

http://www.info.umu.se/Press/Press/181.shtml

http://www.info.umu.se/Press/Press/110.shtml

http://www.info.umu.se/Press/Press/73.shtml

För mer information:

Studievägledare Lennart Olofsson, tel. 786 5742
lennart.olofsson@adm.umu.se
Lars Lustig, chef för StudentCentrum, tel. 786 9797
lars.lustig@adm.umu.se

Detta pressmeddelande finns under adressen:
http://www.info.umu.se/Press/Press/256.shtml

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera