1. Stängsel med taggtråd.
    7 maj 2024

    Ökad risk för demens hos äldre som begått brott

    Äldre med kriminell bakgrund löper högre risk att drabbas av en demenssjukdom. Risken är särskilt stor hos personer som begått allvarliga brott och suttit i fängelse.

  2. Närbild på man som får tandvård.
    6 maj 2024

    Goda bakterier kan motverka tandlossning

    En avhandling visar hur tandlossning, parodontit, skulle kunna upptäckas tidigare. Dessutom kan en god bakterie bli vapen mot de skadliga bakterier som orsakar sjukdomen.

  3. Terapi under ett fysiskt möte.
    3 maj 2024

    Chattbotar som terapeuter – inte riskfritt

    Appar som lovar lindring av psykisk ohälsa växer lavinartat. Men eftersom många klassas som friskvård skyddas inte sårbara användare av en ny EU-förordning. Forskare manar därför till försiktighet vid val av appar som inte utvecklats av vårdgivare.

  4. 2 maj 2024

    Ny substans minskade fetma hos möss

    Forskare kan ha hittat ett nytt sätt att behandla fetma med läkemedelssubstanser som riktar in sig på cellernas kraftverk, mitokondrierna. Det visar en studie på möss.

  5. 30 april 2024

    Återvinningens smutsiga baksida

    Allt mer av samhällets resurser återvinns. Men vilka hälsorisker utsätts återvinningsarbetare för när branschen växer? För första gången ska återvinningsarbetarnas arbetsmiljö i Sverige kartläggas i en bred forskningsstudie.

  6. Patient får blodtransfusion på sjukhus.
    30 april 2024

    Tarmbakterie öppnar för universalblod

    Forskare har upptäckt att enzymer i tjocktarmen kan hjälpa till att ta bort delar som skiljer blodgrupper från varandra. Metoden är ett steg närmare ett universalblod som kan underlätta blodtransfusioner och organtransplantationer.

  7. Barnmorska undersöker en gravid kvinna.
    29 april 2024

    Barnmorskor missnöjda med nya rutiner för förlossningar

    Nya riktlinjer för tidigare igångsättning av gravida har skapat debatt inom förlossningsvården. En ny studie visar att barnmorskornas arbete och yrkesidentitet påverkas negativt.

  8. Fundersam man med mobil i handen.
    25 april 2024

    Eget inflytande över terapin minskade ångest

    När personer med psykisk ohälsa fick påverka sin egen behandling minskade problem med ångest. Det visar en avhandling som undersökt betydelsen av patientinflytande vid internetbaserad terapi.

  9. 24 april 2024

    Hybridpump effektiv vid typ 1-diabetes

    Moderna insulinpumpar ger en tydlig förbättring av blodsockernivåerna vid typ 1-diabetes. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.

  10. Kvinna i soffa håller händerna över sin mage.
    22 april 2024

    Kostbehandling mer effektivt än läkemedel vid IBS

    Vid diagnosen IBS, känslig tarm, är kostbehandling mer effektivt än läkemedel, visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Med en justering av kosten fick mer än sju av tio patienter påtagligt lindrigare symtom.

  11. Kirurger under operation.
    19 april 2024

    Begränsad kirurgi kan minska svullnad efter bröstcancer

    Patienter som opererats för bröstcancer, och även tagit bort många lymfkörtlar i armhålan, kan få problem med svullna armar. Men en ny studie öppnar nu för mer skonsam kirurgi.

  12. Ung kvinna sitter ensam i en trappa.
    19 april 2024

    Psykisk ohälsa bland unga kan öka risken för kriminalitet

    Psykiatriska diagnoser ökar risken för unga att begå brott – särskilt för kvinnor. Det visar en avhandling vid Örebro universitet.

  13. Flikigt blad från cannabisplanta.
    18 april 2024

    Cannabisdrog spåras med ny metod

    Den halvsyntetiska drogen HHC – som görs av cannabis – kan vara svår att upptäcka vid drogtester. Nu har forskare vid Örebro universitet tagit fram en metod för att spåra den olagliga substansen i urinprov.

  14. Kvinna funderar på en bänk i skogsmiljö.
    17 april 2024

    Immunceller påverkar risk för återfall vid svår bröstcancer

    Kvinnor med trippelnegativ bröstcancer, och hög nivå av immunceller i tumörerna, har lägre återfallsrisk efter operation. Det visar en studie från forskare vid bland annat Göteborgs universitet.

  15. Man luktar på en citron.
    17 april 2024

    Vårt luktsinne styrs av hjärnans förväntningar

    Luktsinnet påverkas till stor del av ledtrådar från andra sinnen när förutsägelser om dofter ska göras. Det visar en studie från Stockholms universitet.

  16. Nyfödd bebis på sjukhus.
    16 april 2024

    Snabbhetspremie ledde till fler för tidigt födda barn

    Tanken var att stärka föräldrapenningen, men reformen fick negativa konsekvenser för barns hälsa. Den så kallade snabbhetspremien ledde till en ökning av antalet för tidigt födda barn, visar en studie från Stockholms universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera