1. Kraftlignin ser ut ungefär som torkat trä i små porösa bitar.
    8 december 2023

    Trämaterial ger stabila organiska solceller

    En mer obehandlad variant av ett vanligt naturmaterial, lignin, kan användas för att skapa pålitliga och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

  2. 29 september 2023

    Nytt material kan hjälpa självkörande bilar i mörker

    Material som finns i solceller kan användas som ljussensorer i elektronik. Upptäckten banar väg för mer tillförlitliga självkörande fordon, men också andra tekniska lösningar kopplade till mörkerseende.

  3. 30 januari 2023

    Mer el från solcellen – med nanotråd som solfångare

    Solslukande antenner - tunna som ett tusendels hårstrå - byggda i tre olika material som bättre matchar solspektrat jämfört med dagens solceller. Tio år tog det att bygga solfångarna som nu testas i soldrivna satelliter. Målet är solceller med dubbelt så hög verkningsgrad som i dagens...

  4. 16 augusti 2022

    AI-modell ska hitta tidigare okända material

    En AI-modell kan underlätta sökandet efter hittills oupptäckta material, ett arbete som normalt är både kostsamt och tidskrävande. Det förenklar utvecklingen av nya material till exempelvis batterier och solceller.

  5. Flera rader med svarta solcellspaneler utplacerade på en gräsmatta.
    5 augusti 2022

    Sverige behöver fler lösningar för solenergi

    Det finns andra lösningar än att varje villaägare ska ha sin egen solcellsanläggning. Sådana alternativ behövs ifall Sverige ska nå målet om hundra procent förnybar el år 2040.

  6. 17 maj 2022

    Nytt ljus över organiska solceller

    För att utnyttja potentialen i solenergin krävs solceller som är billiga och miljövänliga. Forskare har kartlagt hur energin flödar i organiska solceller, något som kan bidra till att göra dem mer effektiva.

  7. 24 november 2021

    Solceller på åkern ökar skörden

    Solceller på jordbruksmark skulle ge mer el än Sveriges årliga behov, och dessutom öka skörden vid torrt väder, visar beräkningar från Mälardalens högskola.

  8. 18 oktober 2021

    Molekylmixning skapar superstabilt glas

    Superstabilt glas med lång livslängd kan bidra till att förbättra alltifrån läkemedel till avancerade bildskärmar och solceller. Forskare vid Chalmers visar hur en mix av många molekyler – upp till åtta på samma gång – kan skapa glas med efterlängtade egenskaper.

  9. 11 oktober 2021

    Nobelpris i kemi: Verktyg som bygger molekyler

    Nobelpriset i kemi 2021 går till två forskare som gett molekylkonstruktörer ett nytt och sylvasst verktyg: organokatalys. Det har fått stort genomslag inom läkemedelsforskningen, och dessutom gjort kemin grönare.

  10. 20 augusti 2021

    Så kan tryckt elektronik bli miljövänligare

    Med elektroniskt bläck kan man trycka elektroniska funktioner på tyg och papper. Till exempel displayer på kläder och belysning på väggar. Men tryckprocessen kräver idag miljöfarliga lösningsmedel. Nu har forskare i Umeå tagit fram ett webbverktyg för att hitta bättre lösningsmedel.

  11. 11 juni 2021

    Så vattnar man rätt – och klarar maten i ett varmare klimat

    Ju varmare det blir, desto viktigare blir det att vattna på rätt sätt med rätt mängd i rätt tid – utan att slösa på vattnet som resurs. Forskare bygger på system som ska göra det enklare för jordbrukarna.

  12. Solceller på ett rött tegeltak.
    8 juni 2021

    Nytt material attraktivt för solcellstillverkning

    Forskare har utvecklat en teknik för att kartlägga det nya materialet perovskits unika egenskaper. Delvis har de coronapandemin att tacka för det.

  13. 16 mars 2021

    Gåta om solcellers energiförlust löst

    Effektiviteten hos solceller kan öka med ett fenomen som kallas singlettfission, men okända energiförluster i reaktionen har fram till nu stått i vägen. En forskargrupp har lyckats identifiera vad som händer i singlettfission och vart energin tar vägen.

  14. 16 mars 2021

    Klimatvänligt flyg möjligt – med politiska insatser

    Den pågående pandemin kan vara en möjlighet för flyget att ställa om, genom att successivt byta ut fossila bränslen mot syntetiska bränslen. Det visar forskning från Linnéuniversitetet.

  15. 15 januari 2021

    Blålysande framsteg för lysdiod av perovskit

    Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat lysdioder baserat på perovskiter som effektivt avger blått ljus. Upptäckten kan på sikt leda till ett billigt, energieffektivt och mer miljövänligt alternativ både för belysning och led-skärmar. 

  16. 20 november 2020

    Beläggning på halvledare kan ge gröna bränslen från solljus

    Vätgas och metanol, för till exempel bränsleceller, skulle kunna produceras mer hållbart med hjälp av solljus. Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat ett nytt beläggningsmaterial för halvledare, något som öppnar för att framställa bränslen i processer som kombinerar direkt...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera