1. 22 september 2023

  Långa köer påverkade valdeltagandet negativt

  Färre röstade i distrikt som hade långa köer till valurnorna under det senaste valet i Sverige. Men väntetiden kan bara förklara en liten del av minskningen i valdeltagandet.

 2. 12 december 2022

  Väl genomfört val i Sverige 2022 – enligt röstmottagarna

  Allvarliga problem och ordningsstörningar är sällsynta när svenskar går till val. Det visar en enkätundersökning som gjorts bland 7 000 röstmottagare som arbetade i vallokalerna under valdagen.

 3. 8 september 2022

  Så skör är vår demokrati

  Det är lättare att demontera demokratin än man kanske tror. Svensk grundlag utgår från att politiker vill väl. Men ett parti med egen majoritet i riksdagen kan på några få år ta kontroll över domstolar, medier och andra partiers möjlighet att påverka - även i Sverige.

 4. 6 september 2022

  Så blir mandatfördelningen rättvisare

  Vid demokratiska val ska antalet mandat i parlamentet vara proportionerligt mot antalet röster. Men de matematiska metoder som används idag ger en något skev mandatfördelning. Forskare vid Linköpings universitet har därför utvecklat en optimeringsmodell som bättre skulle spegla folkets...

 5. bild av riksdagshuset i så starkt motljusatt man nästan bara ser siluetten
  2 september 2022

  Hat och fördomar kan försvåra regeringsbildning

  Politikerna i valrörelsen tycker inte bara olika - de tycker också att motståndarna är oärliga, ointelligenta och fördomsfulla, visar en ny studie om så kallad affektiv polarisering.

 6. Erna Solberg, före detta statsminister och partiledare för Hoyre i Norge
  1 september 2022

  Partiledare som är goda förlorare bra för demokratin

  Partiledare som trots politiska nederlag, talar om för sin väljare att allt gått rätt till, minskar misstron mot det politiska systemet, visar forskning. Men innan ett goda-förlorare-budskap måste partiledaren alltid bekräfta att det förlorande lägret har rätt i sak.

 7. 30 augusti 2022

  Prat om ökad polarisering mest snack

  Alla pratar om ökad polarisering. Men varken partier eller väljare tycker mer olika än förr. Kanske är allt prat om polarisering det verkliga hotet. 

 8. 23 augusti 2022

  Så ska en partiledare vara

  Yvig som en brittisk Boris Johnson? Skämtsam, snygg och glamorös? Nope, svenska väljare föredrar partiledare som så att säga går i fotriktiga skor, säger statsvetaren Jenny Madestam.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera