Tema
Natur & teknik

Natur & teknik

Forskning.se belyser regelbundet aktuella ämnen ur ett forskningsperspektiv. Här har vi samlat alla artiklar inom ämnet ”Natur & teknik” i kronologisk ordning.

Beska gener ska ge svenska cideräpplen

Tusen äppelfröplantor växer just nu till sig på Sveriges lantbruksuniversitet. Korsningar mellan svenska härdiga äpplen och cideräpplen. Några av dem kommer att ge nya äppelsorter som har tillräckligt med bitterarom för cidertillverkning.

Natur & teknik

Små elhybridplan i luften 2030

Small Air transport

Små elhybridflygplan för regional trafik ska vara i drift senast 2030, uppger de forskare vid Mälardalens högskola som tar fram teknik för de elektrifierade flygplanen. En utmaning som finns kvar är att beräkna den exakta mängd motorkraft som behövs under en flygtur.

Natur & teknik

Nyupptäckt kemi kan användas för avloppsrening

En oväntad kemisk reaktion i aerosoler kan komma till nytta inom industrin, till exempel för avloppsrening. När ammoniumsulfat löses upp på vattenlöslig partikelyta, så kan det skapa en katalytisk effekt.
– Det var en överraskning att se reaktionen inträffa, säger Göteborgsforskaren Xiangrui Kong.

Natur & teknik

Fler öringar i fritt flödande vatten

Fritt flödande vattendrag är viktiga för att hålla fiskbestånden friska. Populationer av öring är både talrikare och stabilare där strömsträckorna i vattendrag är stora och väl förbundna med varandra, visar en studie från Linnéuniversitetet. .

Natur & teknik

Flyttfåglar skiftar höjd nästan hela tiden

Infångad nattskärra sitter i en människas hand

Flyttfåglar varierar sin flyghöjd mycket oftare än forskare hittills har trott. Det visar data från små loggar som forskare vid Lunds universitet fäst på nattskärror. Under ett års tid har mätarna registrerat höjden som flyttfåglarna befunnit sig på, var femte minut.

Natur & teknik

Vi finns där du är @forskningsnyhet