En avhandling visar hur data kan gömmas i 360-videor och hur detta kan göras effektivt men säkert sätt – utan att upplevelsen av videons kvalitet försämras.

En avhandling inom i ämnet telekommunikation vid Blekinge tekniska högskola har undersökt hur information kan gömmas bland andra data, i detta fall i en 360-video*.

Tittare fokuserar på centrala delar

360-videor lämpar sig väl för att gömma hemliga data på grund av att dessa videor erbjuder stora upplösningar för att dölja data. Människor tittar mindre ofta på de perifera delarna av videon än på de centrala delarna. Det gör att vi inte uppfattar förändringarna om man byter ut informationsbitar till gömd information i de perifera delarna.

* En 360-video är ett klipp som spelas in med en speciell vidvinkelkamera som filmar allt som händer runt omkring den, det vill säga bakom, under, ovanför eller vid sidan. Det ger en bättre överblick och en tredimensionell närvarokänsla jämfört med en vanlig video. Tittare kan även förflytta sig i videon och se i alla riktningar.

Information ersätts utan försämrad kvalitet

Avhandlingens författare, Dang Ninh Tran, använder tekniken ” least significant bit”. Det innebär att han ersätter informationen i de minst viktiga informationsbitarna i de perifera delarna av videon, med helt annan och gömd information. Den gömda informationen kan vara ljud, texter eller vilken annan information som helst.

Detta görs på ett sätt som inte belastar datorn, är effektiv och säker och som inte medför en försämrad upplevd kvalitet för den som tittar på 360-videon.

Avhandling:

LSB-data hiding in 360 videos, Blekinge tekniska högskola.

Kontakt:

Dang Ninh Tran, doktorand vid Blekinge tekniska högskola, dang.ninh.tran@bth.se.

 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera