Artikel från Högskolan i Halmstad

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

I skidskytte är marginalerna små och ett missat skott kan betyda ett stort fall i slutplaceringen. Men, om idrottare tränar på medveten närvaro (mindfulness), kan det påverka hur de presterar i tävlingar och därmed vara skillnaden mellan att hamna på pallen och utanför. 

Kan nivån av idrottsmindfulness förutsäga skytteprestationen i en tävling? Det har Torbjörn Josefsson, universitetslektor i psykologi, studerat i en studie gjord på den norska skidskytteeliten.

Mindfullness

Medveten närvaro innebär att avsiktligt vara medveten om det som händer i nuet, vilket innebär att man släpper tankar på vad som hänt och vad som kommer att hända.  Träning i medveten närvaro tränar koncentration och uppmärksamhet.

Källa: Wikipedia  

Några veckor inför en stor tävlingshelg fick skidskyttar från Norges elit på både senior och junior nivå fylla i ett formulär där de fick självskatta sin mindfulness. Efter att de fyra tävlingarna hade gått av stapeln undersökte Torbjörn Josefsson, tillsammans med forskarkollegor från både Sverige, Norge och USA, resultatet från just skyttedelen i tävlingen. De analyserade om självskattad idrottsspecifik mindfulness kan precisera skytteresultat i en tävling.

– Vi såg i resultatet att nivån av mindfulness kan förutsäga resultatet i en tävling. Effekten var visserligen ganska liten. När idrottarna är på så hög nivå är de också väldigt vältränade och vana vid tävlingar, så många faktorer spelar in, säger Torbjörn Josefsson.

Ökar koncentration och fokus

Torbjörn Josefsson beskriver en händelse där mindfulness kunde ha varit avgörande:

– I VM i skidskytte 2019 var Mona Brorsson på väg att ta guld när det var en skjutserie kvar. När hon missade fyra skott hamnade hon i stället på en sjunde plats. Jag har läst att hon själv beskriver att tankarna inför skjutningen flög iväg och att hon tänkte mycket på vad som händer efter skotten och inte klarade av att vara i nuet.

Händelsen fångar in det som Torbjörn Josefsson menar är fördelen med mindfulness inför en prestation. Risken att tappa koncentrationen minskar och fokus riktas mot vad som ska göras innan tävlingen är klar.

– Om idrottare tränar på olika mindfulness-metoder brukar det leda till att de blir mer ”idrottsmindfulla” och det finns en stark relation däremellan. Om idrottare tränar mindfulness kan det påverka hur de presterar i tävlingar med hårt tryck, och vara skillnaden mellan att hamna på pallen och utanför, säger Torbjörn Josefsson.

Idrottare får inte missa ett enda skott

Inom just skidskytte är konsekvenserna av ett missat skott oerhört stora. Många menar att idrottarna inte får missa ett enda skott om de ska ta medalj i VM eller OS.

– Det innebär att en liten del mindfulness kan betyda mycket i ett sammanhang, säger Torbjörn Josefsson.

Det unika med studien är att den är gjord med äkta tävlingsresultat som grund.

– Idrott handlar om prestation, men det finns en stor brist på just prestationsstudier, särskilt som rör resultat vid riktiga tävlingar på elitnivå, säger Torbjörn Josefsson.

Nästa steg för forskarna är att göra en intervention med mindfulness, exempelvis med MAC-metoden, för att se om en sådan intervention kan förbättra skytteresultat för skidskytte.

MAC-metoden

Mindfulness- och acceptansbaserad intervention, även kallad MAC som står för Mindfulness, Acceptance, Commitment, handlar om att acceptera de känslor och tankar man har, i stället för att försöka förändra dem.

Källa: Högskolan i Halmstad

Vetenskaplig artikel:

Mindfulness and shooting performance in biathlon. A prospective study, European Journal of Sport Science .

Kontakt:

Torbjörn Josefsson, universitetslektor psykologi vid Högskolan i Halmstad, torbjorn.josefsson@hh.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera