Artikel från Högskolan i Gävle

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Vid Högskolan i Gävle utvecklar forskare en app som ska inspirera boende och personal på vård- och omsorgsboenden till att använda trädgården för att främja välbefinnande och hälsa.

– Det vi tagit fram är en prototyp till en app som kan användas för att minnas och skapa samtal kring tidigare naturupplevelser och på så sätt motivera till ökad vistelse i trädgården, säger Eva Dahlkvist, forskare inom vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle.

Hon har tidigare undersökt hur trädgårdarna används vid vård- och omsorgsboenden för äldre, och hur boende och personal ser på trädgårdens betydelse i tretton kommuner och tre län.

– Jag såg hur trädgården kan stimulera alla sinnen, väcka minnen som ofta ligger längre tillbaka och hur trädgårdens grönska kan få de boende att må bättre och det är det vi vill använda trädgården till, säger Eva Dahlkvist.

”Med det här materialet kan inget gå fel”

En vanlig uppfattning hos personalen var att det var väldigt roligt och utvecklande att undersöka trädgården tillsamman med de äldre.

– Jag minns en röst från personalen: ”Med det här materialet kan ingenting gå fel och det är så positivt att få lära sig om natur, blommor och fåglar. Man kan titta på en fågel och så kan man höra hur fågeln sjunger och prata om den”.

Eva Dahlkvist citerar också en äldre dam: ”När jag ser en blomma eller tänker på doften så kommer minnena tillbaka, dofter får mig att minnas saker.”

Eva Dahlkvist samarbetar bland annat med Marita Wallhagen, forskare med erfarenhet av digitala verktyg och grön arkitektur och Eva Bergsten, som forskar inom arbetshälsovetenskap, om att ta fram appen. Forskarna menar att appen även kan vara användbar på exempelvis förskolor.

Den digitala prototypen: Trädgård i vård går tyvärr inte att länka till då redaktionen inte längre hittar fram till information om appen.

Kontakt:

Eva Dahlkvist, universitetsadjunkt i vårdvetenskap vid Högskolan i Gävle, Eva.Dahlkvist@hig.se

Marita Wallhagen, arkitekt och universitetslektor i miljöteknik vid Högskolan i Gävle, marita.wallhagen@hig.se

Eva Bergsten, universitetslektor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle,  eva.bergsten@hig.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera