Bild: Stella Jacob/Unsplash
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Hur påverkas vår självbild och personlighet av vår kropp? Skulle vår personlighet förändras om vårt medvetande en dag plötsligt vaknade upp i vår bästa väns kropp? Detta tankeexperiment har länge varit ett populärt tema inom science-fiction men en ny studie visar att frågan går att undersöka vetenskapligt med hjälp av beteendeexperiment.

Ett av studiens viktigaste fynd är att deltagarna under illusionen började uppleva sin personlighet som mer lik sin väns personlighet. Förutom basalvetenskaplig relevans är mekanismer för hur en enhetlig jaguppfattning skapas i medvetandet viktiga för behandlingen av psykiatriska störningar där känslan av jaget är fragmenterad, till exempel vid depersonaliseringsstörning eller dissociativ identitetsstörning.

Framkallad perceptuell illusion

Forskare inom kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet framkallade en perceptuell illusion – en slags ”känselvilla” – av att vänpar bytte kroppar med varandra.

Två vänner låg på sängar och genom VR-glasögon såg de liveinspelningar från kameror placerade precis ovanför den andra personens huvud. I stället för att se sin egen kropp såg deltagarna nu sin väns kropp ur ett naturligt första-personperspektiv.

Samtidigt applicerade forskarna synkron beröring på båda vännerna på motsvarande kroppsdelar för att framkalla illusionen att vännens kropp var ens egen.

– Vi vet att illusionen fungerade eftersom majoriteten av deltagarna visade ökad fysiologisk stressrespons när vännens kropp hotades med ett vasst föremål, säger Pawel Tacikowski, postdoktor i hjärn-, kropps- och självlaboratoriet vid institutionen för neurovetenskap och huvudförfattare till studien.

– När kroppsbytet upplevdes skämtade till och med en av deltagare och sa till sin vän “Sluta röra på mina tår!”, vilket var ganska slående, fortsätter han.

Upplevde sig själva som mer lik sin vän

Ett av studiens viktigaste fynd är att deltagarnas personlighet förändrades under illusionen så att de började uppleva sig själva som mer lika sin vän. Deltagarna fick betygsätta hur väl ett stort antal personlighetsdrag stämde in på dem själva och under illusionen förändrades skattningarna så att de blev mer lika vännens. 

– Detta visar att vår kroppsuppfattning dynamiskt och kontinuerligt påverkar vår självbild så att vi kan uppleva en sammanhängande och enhetlig känsla av ett jag” avslutar Henrik Ehrsson, professor vid Institutionen för Neurovetenskap och medförfattare till studien.

I uppföljningsstudier vill författarna använda hjärnavbildningstekniker för att undersöka de hjärnbarksmekanismer som ligger till grund för sammankopplingen mellan kroppsupplevelse och självbild.

Vetenskaplig artikel:

Perception of our own body influences self-concept and self-incoherence impairs episodic memory, (P. Tacikowski, M.L. Weijs, och H.H. Ehrsson), iScience, 26 August 2020

Kontakt:

Pawel Tacikowski, postdoktor, Institutionen för neurovetenskap vid Karolinska Institutet,

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera