Artikel från Mittuniversitetet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Hur ofta blir du hindrad att följa favoritserien eller fotbollsmatchen för att ditt WiFi fungerar dåligt? − Att ett WiFi fungerar dåligt, ofta i lägenheter, beror i regel på att sändningar krockar med grannens, vilket leder till sämre överföringshastighet och ibland totalstopp, menar forskare som presenterar en teknik som gör det möjligt att anpassa signalerna efter omgivningen.

− En teknik som gör att man kan se hur grannens WiFi sänder och anpassa det man själv sänder så att signalerna inte krockar, säger Mikael Gidlund, professor vid Institutionen för informationssystem- och teknologi på Mittuniversitetet.

Det är doktoranden Simone Grimaldi som i sin avhandling tittat närmare på hur olika radiobaserade system, till exempel WiFi och Bluetooth och industriella trådlösa system (IoT) som sänder på samma radiofrekvens, ska kunna samverka på ett bra sätt utan att störa varandra.

Dessa system använder olicensierade frekvenser på 2,4 GHz, vilket innebär att vem som helst får sända i frekvensbandet.Mobilkommunikation som 4G och 5G till exempel, är licensierade frekvensband där operatörerna har betalat för att endast köra 4G/5G på den givna frekvensen.

Signaler krockar och systemen laggar

− Trenden att fler IoT-enheter kopplas in på dessa frekvenser för att mäta och förbättra industriella processer ökar även risken för att signalerna ”krockar”, som gör att systemen laggar och i värsta fall får man stanna produktionen med ekonomisk förlust eller annan skada, säger Mikael Gidlund.

− Ibland kan det finnas flera hundra eller tusen olika IoT-enheter som skickar data samtidigt och det gör att det blir ”trångt” och svårt att få fram data i rätt tid. I avhandlingen presenterar jag en omfattande samling metoder för analys av radiomiljön, utformad för att fungera på IoT-radioplattformar, och jag har bland annat använt metoder inom till exempel maskininlärning för att lösa delar av problemen, säger Simone Grimaldi, forskare vid Institutionen för informationssystem- och teknologi.

Simone Grimaldi försvarar sin avhandling:

 

Avhandlingen:  

Towards Radio-Environment Aware IoT Networks Wireless Coexistence Methods for Low-complexity Devices

Kontakt:

Mattias O’Nils, professor och centrumledare för STC Forskningscenter, mattias.onils@miun.se
Mikael Gidlund, professor vid Institutionen för informationssystem- och teknologi, mikael.gidlund@miun.se
Simone Grimaldi, forskare vid Institutionen för informationssystem- och teknologi, Simone.Grimaldi@miun.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera