Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Antalet människor som dör i organiserat våld i världen fortsätter att minska. Att terrorgruppen Islamiska Staten, IS, i stort sett besegrats i Irak och Syrien har bidragit till de lägsta dödstalen sedan 2011. Men en av de saker som oroar fredsforskarna är att IS har flyttat våldet till Afrika och attackerar nya länder där.

– Vi ser att IS fortsätter att dominera trenden. I takt med att gruppen har försvagats i Irak och Syrien har de etablerat sig i andra delar av världen, och nu ser vi en förflyttning av våldet till den afrikanska kontinenten, säger Therese Pettersson, projektledare på Uppsala Conflict Data Program (UCDP) vid Uppsala universitet.

Detta stämmer överens med USA:s förflyttning av fokus för kriget mot IS, från Mellanöstern till Afrika. USA hade under 2019 stridande trupper i minst 10 konflikter, mer än något annat land i världen. Detta trots att president Donald Trump i december 2018 meddelade att trupper skulle dras tillbaka från ett flertal länder.

Under 2019 utropade IS för första gången sedan 2017 en ny provins, Centralafrika, i sitt självutnämnda kalifat. Attacker utfördes bland annat i Mocambique och Demokratiska Republiken Kongo, länder där IS tidigare inte haft någon närvaro.

– Även al-Qaida-trogna grupper har ett starkt fäste i många afrikanska länder och vi har sett en ökning av våldet mot civila i länder som Burkina Faso och Mali, berättar Therese Pettersson.

Transnationella jihadistgrupper som IS och al-Qaida har haft stor påverkan på trenden i organiserat våld under de senaste tio åren.

– Sett i ett längre perspektiv är de dock inte unika i sin kapacitet att utmana stater och sprida skräck bland civilbefolkningen. Det som dock är unikt för dessa grupper är deras förmåga att verka globalt, att de har lyckats få stöd och har kunnat rekrytera anhängare från stora delar av världen, säger Magnus Öberg, direktör för Uppsala Conflict Data Program.

I världens just nu värsta konflikthärd, Afghanistan, verkar både IS och al-Qaida. För andra året i rad orsakade krigen i Afghanistan de högsta dödstalen i världen, och landet upplevde sitt blodigaste år sedan slutet på den sovjetiska invasionen 1989.

– Vi har sett en skarp uppåtgående trend i stridsrelaterade dödsfall i landet sedan 2013. Trots förhandlingar mellan Talibanerna och USA har våldet bara fortsatt att öka, och 2019 återfanns över 40 procent av döda i organiserat våld i just Afghanistan, säger Therese Pettersson.

Totalt registrerades strax under 75 600 döda i organiserat våld under 2019. Resultaten från Uppsala Conflict Data Program publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Peace Research.

Kontakt:

Therese Pettersson, projektledare Uppsala Conflict Data Program vid Uppsala universitet, therese.pettersson@pcr.uu.se
Magnus Öberg, direktör Uppsala Conflict Data Program vid Uppsala universitet,  magnus.oberg@pcr.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera