Tema

Konstgjorda organismer ska jobba i flock

Forskare har fått i uppdrag att designa så ”smarta” partiklar, och tar naturen som förebild. Partiklarna ska få egenskaper så att de utvecklar flockmentalitet och kan lösa uppgifter i grupp. Det kan till exempel handla om att tillsammans leverera en läkemedelsmolekyl till precis rätt ställe i en människokropp.

Giovanni Volpe, docent i fysik vid Göteborgs universitet, har fått anslag att designa att designa konstgjorda ”organismerna”. De ska kunna röra sig i en miljö och samtidigt analysera och navigera i den, till exempel  känna av temperatur eller kemisk sammansättning.

Naturen är förebild, till exempel fiskstim eller små mikroskopiska organismer som plankton och bakterier, de senare viktiga för havens och sjöarnas ekosystem och tar dessutom upp stora mängder koldioxid ur atmosfären.

Lösa uppgifter i grupp

–  Precis som fiskar har de ett fascinerande flockbeteende. Det ger oss inspiration till att designa egna konstgjorda ”organismer” som kan utföra uppgifter i grupp. Det gäller alltifrån robotar som kan samarbeta, till målsökande mikroskopiska partiklar som kan bryta ned oljespill eller leverera en läkemedelsmolekyl till precis rätt ställe i kroppen, säger Giovanni  Volpe.

Målet är att de konstgjorda smarta partiklarna ska kunna navigera i sammansatta omgivningar, till exempel den mänskliga kroppen. Och de ska kunna samarbeta med varandra för att skapa avancerade flockbeteende som hos fiskar, fåglar och plankton.

–  Våra resultat kommer inte bara ge oss en fördjupad förståelse för hur och varför evolutionen utvecklat avancerade flockbeteenden i naturen, utan också ta oss en bit på vägen mot att utnyttja den potential och inspiration som naturen kan ge oss för att hantera stora utmaningarna, säger Giovanni  Volpe.

Kontakt:

Giovanni Volpe, institutionen för fysik vid Göteborgs universitet, telefon: 031-786 91 37, mobil: +46 70 996 61 81, e-post: giovanni.volpe@physics.gu.se

Konstgjorda organismer ska jobba i flock

 lästid ~ 1 min