Kebneikaises sydtopp den 3 september 2019, 2096,8 meter över havet. Bild: Gunhild Rosqvist
Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Vid den årliga mätningen av Kebnekaises sydtopp som genomfördes den 3 september mättes höjden på Sydtoppen till 2095,6 meter – det vill säga 1,2 meter lägre än Nordtoppens 2096,8 meter. 

Mätningen utfördes av forskare från Tarfala forskningsstation vid Stockholms universitet, med en GPS som har en noggrannhet på några centimeter.

– Detta är den lägsta höjden som uppmätts någonsin. Under de senaste 50 åren har höjden på Kebnekaises sydtopp minskat med 24 meter, säger Gunhild Ninis Rosqvist, professor i geografi vid Stockholms universitet och ansvarig för mätningarna.

Kebnekaises sydtopp är en glaciär som minskar i höjd på grund av det varmare klimatet. Sydtoppens höjd varierar cirka tre meter mellan sommar och vinter. Normalt är toppen som högst i maj och lägst i september. Nordtoppens högsta punkt består däremot av berg och är stabil. På sikt kommer Nordtoppen att bli Sveriges högsta punkt året runt.

Kontakt:

Gunhild Ninis Rosqvist, professor, Institutionen för naturgeografi, Stockholms universitet, 070-229 34 04, ninis.rosqvist@natgeo.su.se
Tarfala forskningsstation, 072-7155039

Tarfala forskningsstation är en unik forsknings- och undervisningsplattform i Tarfaladalen i Kebnekaisefjällen.

I dalen finns fyra glaciärer varav Storglaciären är den mest kända och en av de mest studerade glaciärerna i världen. Tarfaladalen omfattar höjdintervallet mellan 800 och 2103 m.ö.h. och utgörs av en typiskt subarktisk högalpin miljö.

 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera