Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Att identifiera områden som kan komma att översvämmas är avgörande för utveckling och skydd av landområden nära bebyggelse. Nu finns den första högupplösta kartan över hela världens flodslätter. Kartmodellen kan ge en mer hållbar och säker hantering av flodslätter i närheten av bebyggelse.

Verktyg för att följa hur floder formar landskapet är av stor vikt för socioekonomisk tillväxt. Att identifiera gränserna för flodslätter (områden som riskerar att svämma över) är ett viktigt steg för alla urbana och miljömässiga skydds- och utvecklingsplaner.

Bedömningen av markområden i anslutning till en flodslätt utefter vilken risk området löper att översvämmas (floodplain zoning) görs vanligen genom att simulera effekten av översvämningens utbredning genom komplexa hydrodynamiska modeller. Osäkerheten kring indata och utdata förknippade med den typen av modellering är välkända och trots att det nu är möjligt att skapa modeller för globala översvämningsrisker så har det hittills inte funnits någon enhetlig struktur för global kartläggning av flodslätter.

Snapshot av världens flodslätter framtaget med verktyget GFPLAIN. Bild: Fernando Nardi et al.

Nuförtiden kan dock olika tekniker för fjärranalys förse oss med högupplösta dataset med bilder och kvantitativa data om jordens morfologiska landskap, jordmån och markegenskaper på en global skala.

Identifierar flodslätterna gränser

En internationell forskargrupp, med bland annat Giuliano Di Baldassarre, professor vid Uppsala universitet, presenterar nu den första högupplösta kartan över jordens flodslätter. Den heltäckande och enhetliga kartan identifierar flodslätternas gränser med sin unika morfologi. Kartan, eller modellen, har tagits fram genom att använda ett snabbt geospatialt processverktyg tillsammans med globala topografiska dataset.

Det verktyg som forskargruppen tagit fram och använt i sin studie, GFPLAIN, är nu också släppt. Det är fritt tillgängligt och gör det möjligt för forskare och andra som arbetar med dessa frågor att själva göra regionala topografiska dataset och få fram flodslätters utbredning på sekunder eller minuter.

Gränserna kan avslöja översvämningshistorik

– När man betraktar satellitbilder av områden med rinnande vatten kan man tydligt urskilja flodslätternas gränser på grund av deras unika form och färg. Dessa unika egenskaper är kopplade till vattendrivna erosions- och depositionsprocesser som huvudsakligen associeras till historiska översvämningshändelser, säger Fernando Nardi, artikelns förstaförfattare och chef för the Water Resources Research and Documentation Centre (WARREDOC) vid University for Foreigners of Perugia.

– Vi fann och utnyttjade principen att topografiska dataset implicit innehåller information om flodslätternas utsträckning. Vi har nu släppt både den första geomorfiska modellen av jordens flodslätter och ett lättanvänt verktyg för att kartlägga flodslätter,

Resultatet av denna forskning ger nya möjligheter för forskare inom flera olika ämnesområden att arbeta för en bättre förståelse för och en mer hållbar och säkrare hantering av flodslätter i närheten av bebyggelse. Särskilt i områden där man hittills inte samlat in så mycket data och där trycket från människan växer.

Kontakt:

Giuliano Di Baldassarre, professor vid institutionen för geovetenskaper, Uppsala universitet, Giuliano.Dibaldassarre@geo.uu.se

Artikel:

GFPLAIN250m, a global high-resolution dataset of Earth’s floodplains. Fernando Nardi, Antonio Annis, Giuliano Di Baldassarre, Enrique R. Vivoni, Salvatore Grimaldi, Scientific Data, 6, 180309.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera