Bananfluga (Drosophila melanogaster). Bild: Marcus Stensmyr, Lunds universitet
Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Bananflugor kan vara ett gissel i våra hem, men hittills har ingen känt till hur de blev människans husdjur. I årtionden har forskare sökt efter deras ursprung och nu har ett svenskamerikanskt forskarlag hittat det. De har också upptäckt att bananflugor i det vilda är långt mer kräsna än de domesticerade, en faktor som sannolikt bidrog till att flugorna en gång i tiden flyttade in hos människor.

– Flugorna i våra fruktskålar har sina anfäder i södra Afrika. För omkring 10 000 år sedan flyttade de in hos sina grannar, människorna. Sedan koloniserade deras avkommor världen. Det är faktiskt ganska häftigt, säger Marcus Stensmyr, lektor vid biologiska institutionen, Lunds universitet.

Det är i skogarna i nuvarande Zambia och Zimbabwe som forskarna efter flera års letande har hittat ledtrådarna till bananflugans, Drosophila melanogaster, bakgrund. Tills nu har det varit den inom vetenskapen kanske allra mest studerade organismen, ändå har ingen ens upptäckt den ute i naturen, ännu mindre vetat var den kommer ifrån.

Med hjälp av fällor lyckades Marcus Stensmyr tillsammans med kollegor vid naturvetenskapliga fakulteten i Lund och från University of Wisconsin-Madison att fånga bananflugor i de afrikanska skogarna. Fällor i närheten av marulafrukter blev snabbt fulla med flugor, fällor på annat håll förblev tomma eller lockade bara något enstaka exemplar.

Marulafruken omtyckt av både flugor och människor

Sedan tidigare vet forskarna att övermogna, ruttna, citrusfrukter är bananflugornas favorit i fruktskålen. Därför testade de vad flugorna föredrog i det vilda: marula eller citrus. Svaret: marula. Samma resultat fick de när bananflugor på andra håll i världen, flugor som tidigare aldrig varit i närheten av marula, testades.

– Hemma i köket partajar flugorna på vad som helst som börjar ruttna i fruktfatet, även om de gillar citrus bäst. I det vilda är de mycket mer kräsna, där hänger de bara runt marulafrukter, säger Marcus Stensmyr.

Marulafrukter. Bild: Erling Jirle, Lunds universitet

– De dras till särskilda luktämnen från marula som aktiverar receptorer på antennerna. När dessa aktiveras är det ett tecken på att det är en bra plats att lägga ägg.

Men marula har inte bara gillats av bananflugor genom årtusendena. Sanfolket, ett av ursprungsfolken i södra Afrika, finns i det undersökta området. Arkeologiska fynd har visat att sanfolket genom historien haft ett speciellt förhållande till marulafrukten. I en enda grotta har arkeologer hittat mer än 24 miljoner valnötsstora marulakärnor.

Forskarnas slutsats är att sanfolkets förkärlek för marulafrukter förklarar varför bananflugor en gång i tiden flyttade in hos människor. Över tid anpassade sig flugorna till att leva i slutna rum och blev mer och mer toleranta mot etanol i rutten frukt.

– Flugan har utvecklats till en generalist som äter och förökar sig i all sorts frukt. Men ursprungligen var den en riktig specialist som bara levde där det fanns marulafrukt, säger Marcus Stensmyr.

Artikel:
Wild African Drosophila melanogaster Are Seasonal Specialists on Marula FruitCurrent Biology

Kontakt:
Marcus Stensmyr, universitetslektor, Biologiska institutionen, Lunds universitet, marcus.stensmyr@biol.lu.se,  046-222 37 87, 070 365 74 44

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera