Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Det kan bli enklare att mäta partiklar i luften, något som i sin tur kan bidra till en hälsosammare närmiljö. Passiv partikelprovtagare som inte kräver pump och elström kan bli tillförlitlig vid stationär provtagning, tack vare en nyutvecklad analysmodell.

– Med tanke på hur farligt det faktiskt är att andas in luftburna partiklar är det viktigt att hitta metoder som gör att man så enkelt som möjligt kan hålla koll på föroreningarna, säger Mariam Shirdel, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Hon har studerat en passiv partikelprovtagare som ursprungligen tagits fram vid University of North Carolina. Den har tidigare visat lovande resultat för partiklar större än 2,5 mikrometer men har visat alltför låga koncentrationer för mindre partiklar i jämförelse med kontrollprovtagare.Men med hjälp av en ny analysmodell blev det en god överensstämmelse med kontrollinstrumentet vid stationär provtagning.

Passiv partikelprovtagning bäst på en plats
Att använda passiv provtagning underlättar mätning av damm i exempelvis arbetsmiljön jämfört med den teknik som idag används med aktiv provtagare, där en eldriven pump suger in damm som samlas upp i en avskiljare. Passiva provtagare kan göras mindre och man slipper ordna med strömförsörjning vid provstället.

Om den undersökta provtagaren sattes på en person visade den också dammet från arbetsmiljön och inte exempelvis störande faktorer som hud och kläder. Dock visade den passiva provtagaren då betydligt högre värden än kontrollinstrumentet.

– Slutsatsen är att tekniken med passiv partikelprovtagare fungerar bra på en plats men ännu inte är riktigt mogen för att bäras på personal, säger Mariam Shirdel.

Undersökningen gjordes i en gruva, en miljö där dammexponering kan vara ett arbetsmiljöproblem. För att utvärdera resultaten av provtagaren tas bilder på dammet med ett svepelektronmikroskop.

Avhandlingen:
Measuring occupational dust exposure with a passive sampler

Kontakt:
Mariam Shirdel, mariam.shirdel@umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera