Liggande protest utanför Vita Huset mot vapenlag i USA, 19 februari 2018.
Artikel från Högskolan i Gävle

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Har Sverige något att lära av USA för att förebygga skolskjutningar?
Nej, det tycker jag inte, säger Sofia Wikman, lektor i kriminologi vid Högskolan i Gävle, som nyss kommit hem efter ett besök i Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida, där sjutton personer sköts till döds den 14 februari 2018.

Sofia Wikman forskar om hur man förebygger hot och våld i statliga myndigheter och säger efter hemkomsten från Parkland, Florida:

– Marjory Stoneman Douglas borde vara den säkraste skolan i hela världen efter det tragiska dåd som skett, men stämningen runt skolan är verkligen kaotisk.

Hon kan efter sitt besök i Parkland berätta om reportrar med stora sändningsfordon utanför skolan, elever som arresteras för knivinnehav och andra som genomgår psykologisk screening för misstänkta snapchats. Det pågår ständiga visiteringar och kontroller och ett stort övervakningstorn har byggts.

#marchforourlives

#marchforourlives – en elevledd protest mot den epidemi av skolskjutningar och vapenvåld som blivit vardag för amerikanska skolbarn, fick ett oerhört genomslag över hela landet i helgen 24-25 mars 2018. Hundratusentals amerikaner marcherade för säkrare skolor. Initiativet kom från en grupp av elever som överlevde skolskjutningen i Parkland. Demonstrationer hölls också  på 831 andra platser runt om i världen och den förre presidenten Barack Obama har visat sitt stöd till eleverna. Sjutton personer dödades under massakern på Douglas High School i Parkland, 14 februari 2018. Den är den fjärde dödligaste i USA:s sorgliga historia av skolskjutningar.

I USA talar man om the ”school to prison”- pipeline, vilket betyder att en del unga redan i skolan sorteras bort som odugliga och stöts bort ur systemet och in på anstalt.

– Eftersom vi ser en ökad ohälsa bland unga så är det viktigt att vi värnar om olikhet som en tillgång och en källa till kreativitet och innovation. Skolbarn som en klonad robotarmé ger inget säkert samhälle utan innebär en tickande bomb, säger Sofia Wikman.

Sofia Wikman har forskat om våld i arbetslivet sedan 2007 och hennes fokus är på hur man skapar kunskap för att förbygga våld, till exempel genom att använda sig av säkerhetsforskning från flyget och vården. Hon säger att flygplan inte kraschar på grund av att delar av flygplanet går sönder, de kraschar på grund av brustna relationer, och att samma gäller för våld i skolan och på andra arbetsplatser.

– Att förebygga våld handlar om väldigt enkla saker, som att värna relationer och se till att inte bara du själv har det bra, utan även att folk runt omkring dig mår bra. Det är nyckeln till glädje.

Modell för att förebygga våld 
Wikman har utifrån sin forskning tagit fram en modell för att förebygga våld som bygger på att kunskap måste komma från experter och vara rättsäker, men också från de som arbetar i verksamheten och eleverna själva.

– De rörelser som vi har sett det här året, både i form av #Metoo och nu #March for our lives, är just symptom på att det saknas kanaler för de som är drabbade och det allra viktigaste är att de som befinner sig i kärnverksamheten får arenor att uttrycka sig på.

Wikman deltog under sitt USA-besök även vid ett toppmöte för världens lyckligaste länder där Sverige och de andra nordiska länderna ligger i topp.

– Lika tragiskt som det var att besöka skolan, lika upplyftande var det på World happiness Summit, där Sverige och Skandinavien lyfts fram som det goda exemplet i världen.

– Det är viktigt att inte laga saker som inte är trasiga. Här i Sverige gör vi så mycket som är rätt så det vore faktiskt en katastrof om vi började ta efter USA.

– Det betyder inte att allt är perfekt här. Men att vi borde vara mer stolta över det samhälle vi faktiskt har, där skola, sjuk- och hälsovård är gratis och där vi inte kan köpa ett automatvapen i butiken runt hörnet.

Studien:
Att förebygga hot och våld i statliga myndigheter – en jämförelse mellan två perspektiv på säkerhetsarbete (Arbetsliv i omvandling)

Kontakt:
Sofia Wikman, lektor i kriminologi vid Högskolan i Gävle, Sofia.Wikman@hig.se, 079-079 10 57

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera