Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Vill du veta vilka av dina data som Facebook använder? Forskare vid Luleå tekniska universitet har tagit fram två appar som ska hjälpa privatpersoner att se vilken personlig data företag använder sig av. Forskarna vill nu ha allmänhetens hjälp med att vidareutveckla verktygen.

De två verktygen som nu ska testas, är framtagna inom ramen för projektet Privacy Flag. Syftet med Privacy Flag är att utveckla system och verktyg som underlättar för människor att bedöma applikationer och webbplatser utifrån ett integritetsperspektiv.

– Om du till exempel är inloggad på Facebook kan du via appen få veta vilka av dina data som Facebook använder, säger Ali Padyab, doktorand i informationssystem, och tillägger:

– Om du befinner dig på en webbsida och använder vår browser add-on kan du dels svara på frågor om sajten och därmed bidra till informationsinsamling, och dels läsa vad andra skrivit om sajten. Sajterna betygssätts sedan med avseende på integritetsperspektivet.

Uppmanar att använda verktygen
För att kunna utveckla verktygen ytterligare behöver forskarna hjälp av allmänheten. Alla som är intresserade av att bidra till forskningen kan följa instruktionerna för appen samt en browser add-on.

– Vi behöver få in riktiga data för att kunna fortsätta utveckla verktygen, säger Anna Ståhlbröst, professor i informationssystem vid Luleå tekniska universitet.

När du som privatperson laddar ner appar eller signerar användaravtal för olika sociala medier, godkänner du ofta samtidigt att du delar en rad olika personuppgifter med företaget som tillhandahåller tjänsten. Det kan till exempel vara att du delar din kontaktbok, dina platstjänster eller dina bilder.

– Förutom att bidra till viktig forskning kommer du lära dig mer om nätintegritet och bli mer medveten om dess effekter. Från ett forskningsperspektiv vill vi dessutom säkerställa att så många åsikter som möjligt blir hörda, säger Ali Padyab.

Kontakt:
Anna Ståhlbröst, professor i informationssystem vid Luleå tekniska universitet,anna.stahlbrost@ltu.se, 0920-49 20 91
Ali Padyab, doktorand i informationssystem vid Luleå tekniska universitet, ali.padyab@ltu.se, 0920-49 34 43

Privacy Flag är ett forskningsprojekt som finansieras av Europeiska kommissionen. Projektet tar avstamp i den nya allmänna dataskyddsförordningen, GDPR, som ska stärka skyddet för fysiska personer vid behandling av personuppgifter inom EU.
Forskarna i informationssystem vid Luleå tekniska universitet fokuserar framför allt på projektets användarengagemang, inte minst genom testbädden Botnia Living Lab.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera