Artikel från Uppsala universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

När Barack Obama tillträdde som president för åtta år sedan ärvde han flera krig med amerikansk inblandning från sin föregångare. När han nu lämnar över makten till Donald Trump är USA fortfarande direkt inblandat i omfattande stridshandlingar i sju länder. I inget av dessa länder ser situationen särskilt ljus ut, utan tvärtom ökar dödandet, enligt forskare vid Uppsala Conflict Data Program (UCDP).

När forskarna i Uppsala nu summerar konfliktläget i världen 2016 är det tydligt att USA är inblandat i vår tids allra värsta krigshärdar, säger professor Erik Melander, ledare för UCDP.

– I flera av de konflikter där USA har haft som mål att dra sig ur och minska sitt deltagande, har situationen på marken istället gjort att den amerikanska inblandningen återigen har ökat och nya offensiver har inletts, förtydligar han.

Flygbombningar mot IS och al-Qaida
Detta är fallet i exempelvis Afghanistan, där intensiteten i striderna de senaste två åren varit den högsta sedan Sovjetunionens ockupation på 1980-talet. Obamas uttalade mål var att när han lämnade Vita huset endast ha en mindre militär styrka på den amerikanska ambassaden i Kabul.

Istället har USA under det senaste året varit tvunget att skjuta på sina planer om att dra tillbaka de amerikanska soldaterna från Afghanistan. Det försämrade säkerhetsläget har gjort att flygbombningar och drönarattacker har intensifierats, och att de amerikanska trupperna återigen befinner sig i strid med Talibaner, Islamska Staten (IS) och al-Qaida.

Även om antalet döda i organiserat våld i världen inte har fortsatt att öka de senaste åren befinner vi oss i en period där fler människor dör i väpnad konflikt än under någon annan period sedan kalla krigets slut. I den allra blodigaste av dessa konflikter, inbördeskriget i Syrien, genomför USA sedan 2014 flyg- och drönarattacker mot IS.

Dessutom stödjer USA, med vapen och träning, olika väpnande grupper som kämpar mot IS men som också står i opposition till Assadregimen.

Krigföring utan bestående positiva resultat
– På liknande sätt har flygbombningar mot IS och al-Qaida i länder som Irak, Jemen, Libyen, Somalia och Pakistan ökat lavinartat de senaste åren, dessvärre med många civila offer som följd, säger Melander. I samtliga av dessa länder, förutom Pakistan, finns dessutom amerikanska specialstyrkor på plats på marken.

Sammantaget lämnar Obama efter sig ett arv av direkt amerikansk inblandning i ett flertal krig som ser ut att förvärras snarare än att gå mot någon fredlig lösning. Det är svårt att peka på några bestående positiva resultat av USA:s krigföring runt om i världen inom ramen för det så kallade kriget mot terrorismen, som inleddes som en motåtgärd efter al-Qaidas terrorattacker mot USA i september 2001.

– Den dystra situationen kan naturligtvis inte enbart skyllas på Obama. Han har inte haft en lätt uppgift. Men när vi går in i 2017 är det ändå nödvändigt med en kritisk utvärdering av USA:s krigföring, avslutar Melander.

Kontakt: Professor Erik Melander, 018-471 61 07 eller 070-425 04 62, erik.melander@pcr.uu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera