Ung man som tittar rakt in i kameran, iklädd hoodie och stor flanellskjorta
Bild från projektet The Lesbian Shirt av Maja Gunn. Foto: Adina Fohlin
Artikel från Högskolan i Borås

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Kan konstnärliga forskningsprojekt inom design bidra till förändringar i samhället? Ja, det verkar så. Doktoranden Maja Gunn vid Textilhögskolan, Högskolan i Borås har i en rad projekt provocerat och tänjt på gränser kring hur det går att arbeta med mode för att utmana det heteronormativa synsätt som är dominerande i dag.

– Vi påverkas av design och design påverkas av samhället, säger Maja Gunn. Vi påverkas av det vi ser, det vi gör och det vi upplever. Därför tror jag att förändring kan ske genom design.

Maja Gunn förklarar att hennes forskning är konstnärlig och praktikbaserad.

– Jag utgår från idén att kläddesign har sociala och politiska funktioner och kan skapa social och ideologisk förändring. Utifrån den idén introducerar jag ett sätt att undersöka kläders ideologiska funktioner, och att medvetandegöra kring frågor och problem som finns kopplade till design.

Forskningen har resulterat i ett program för experimentellt mode, som hon exemplifierar genom en serie av konstnärliga projekt. I Maja Gunns doktorsavhandling visas dessa projekt, samt förklaringar, teorier och analyser kring dem.

Projekten är tänkta att betraktas som vägar att föra in feministisk och queer teori i kreativa designprocesser.

– Designobjekten kan då fungera som diskussionsmaterial snarare än statiska objekt. Det finns mängder av frågor som kan ställas i relation till projekten och mycket att diskutera kring dem.

Att ikläda sig exets kläder
Ett av projekten, On and Off, framförs som en traditionell performance, där Maja Gunn står på en liten låda och framför en läsning av en text. Texten är skriven i dagboksform och berättar om hur jaget efter en separation ikläder sig sin ex-partners kvarglömda kläder och vilka känslor som det medför och vilka kroppsliga minnen som är kopplade till kläderna.

I projektet “If you were a girl I would love you even more” klär Maja Gunn en manlig vän i kläder som traditionellt betraktas som kvinnliga och feminina. Projektet pågår under ett år och mannens sätt att förhålla sig förändras ju mer tiden går.

– Jag fick inspiration till det här projektet då den medverkande killen uttryckte en rädsla för att verka feminin och jag funderade över vilka bestämda uppfattningar det finns om hur en heterosexuell man ska klä sig. Först hade den här personen ett väldigt starkt motstånd mot att vara klädd i feminina kläder, även om det bara var han och jag i rummet. Men motståndet minskade över tid. Nu efteråt tycker han att han har påverkats positivt av projektet och ser på sig själv och andra på ett nytt sätt.

Utopian Bodies var del av en utställning med samma namn på Liljevalchs konsthall i Stockholm nyligen (september 2015 – februari 2016), där designer från hela världen medverkade. Maja Gunn deltog bland annat med specialgjorda bröstproteser, som besökarna kunde testa att bära samt en installation med mansbröst i silikon.

Skyddstopp för brandförsvaret
En grupp forskare arbetar med ett normkritiskt projekt tillsammans med brandförsvaret. I projektet medverkar Maja Gunn genom att undersöka den traditionella uniformen, som är anpassad utifrån normen en lång man. Som motvikt till den har hon konstruerat ett traditionellt kvinnligt kodat plagg: en skyddstopp, The Safety Top. Den ser ut som en sport-bh och ska vara utrustad med tekniska funktioner som pulsmätning och gps.

– Den är tänkt att bäras av samtliga kön, säger Maja Gunn. Här finns en parallell i reaktionerna när en viss känd manlig svensk fotbollsspelare bar en topp med gps, en så kallad gps-väst. Väst är ett manligt kodat ord som används för att särskilja plagget från sport-bh, vars utformning kan ses som identisk, men som är kvinnligt kodat. Upprörda och förvånade tidningsrubriker blandades med ”lugnande” besked om att spelaren bar den just för att mäta sträckor och inte för något annat. I projektet med säkerhetstoppen samarbetar vi med tre brandstationer och en ledningsgrupp, och vårt arbete fungerar bland annat som diskussionsmaterial.

Tror att förändring kan ske genom design
Hon har också gjort en karneval/performance i Göteborg samt presenterar ett projekt vars utgångspunkt är idén om att flanellskjortan är en lesbisk identitetsmarkör, och där olika mer eller mindre kända personer diskuterar detta och även berör ”den manliga blicken” och ”den vita blicken” – gängse sätt att betrakta och betraktas.

– Förändring kan ske genom design. Men det är många aspekter som spelar in. Jag tror inte att all förändring kan ske genom design, och vissa förändringar tar tid. Men deltagare i mina projekt har i efterhand sagt att de blivit påverkade och förändrade genom projekten. Jag tror också att sådana här projekt kan bli ögonöppnare, så att vissa problem och frågor får mer fokus.

Avhandlingen i fulltext: ”Body Acts Queer: Clothing as a performative challenge to heteronormativity”, doktorand Maja Gunn, handledare Hanna Landin
Disputation:  21 juni kl 13.00–15.00 i Vestindien C, Textilhögskolan vid Högskolan i Borås, Textile Fashion Center, Borås. Opponent: José Teunissen, University of the Arts, London

Missa inte Forskningspodden med Maja Gunn
I säsongens sista avsnitt av högskolans podcast Forskningspodden berättar Maja Gunn om sin avhandling och dess många olika projekt, om konstnärlig forskning och att utmana normer. Lyssna på Forskningspodden

Utställning på Textilmuseet i Borås
Bilder från projektet “If you were a girl I would love you even more” kommer att ställas ut på Textilmuseet i Borås under pridefestivalen 30 juni – 2 juli.

Kontakt: Maja Gunn, tfn: 0739-24 11 77

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera