Artikel från forskning.se

Nu har Vetenskapsfestivalen dragit igång på allvar. Redaktionen är på plats och vi har börjat botaniserat bland flera spännande aktiviteter.

Vetenskap finns överallt och egentligen när som helst. Det stora nöjesfältet Liseberg i Göteborg är till exempel inte bara ett tivoli – det är också ett fysiklabb. Berg-och dalbanan och andra attraktioner kan användas för att undersöka fysikens natur. Nationellt resurscentrum för fysik vid Lunds universitet låter skolklasser studera rotation, pendelrörelser, friktion och acceleration i olika attraktioner, från sandlådor och gungor till rutschbanor till karuseller. Och i Lisebergshjulets gondoler kan du överraskas av en forskare som berättar om sin forskning under ett varv.

Går du på Universum kan det hända att det plötsligt kommer in en pingvin i sällskap av en polarforskare som engagerat berättar om sitt jobb i vardagen – på en isbrytare. Nu under festivalen finns möjlighet att gå dit på vetenskapsteater. Det är historieforskarna som har föreläsningen Tre lika unika forskare från förr där nobelpristagaren Marie Curie, den amerikanska IT-specialisten Grace Hopper och upptäcksresaren Mary Kingslen troligtvis kommer att få publiken att både underhållas och samtidigt lära sig en hel del.

Under tiden rullar det tyst fram en elbuss någonstans genom stan. Det är Volvo som utvecklat den miljövänliga bussen i samarbetsprojektet ElectriCity. Chalmers bedriver forskning med elbusslinjen som laboratorium, bland annat om klimatet på inomhushållplatsen, användarperspektiv, och laddstationers påverkan på elnätet.

Över 300 aktiviteter finns att välja på i årets upplaga av festivalen, frågan är hur man ska hinna med allt man vill.

När vi slinker in på ett kafé för eftermiddagskaffe möts vi av skylten ”Från mörk energi och medkänsla till ditt liv som klon – Vetenskapsfestivalen 20 år”.

Festen har börjat.

Text: Eva Barkeman

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera