Aedes aegypti
Artikel från Umeå universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Den bästa sättet att förebygga spridningen av bland annat denguefeber, gula febern, zika, chikungunya, Ross River fever är att kontrollera myggan Aedes aegypti. Och den största utmaningen med att kontrollera dengue är att viruset och myggorna förflyttar sig som ett resultat av globaliseringen, säger Raman Preet, projektkoordinator för DengueTools, ett forskningskonsortium lett från Umeå universitet.

Forskning om myggkontroll och förebyggande av denguefeber presenterades vid en internationell konferens i Colombo i Sri Lanka den 24–26 februari.

Forskningskonsortiet DengueTools insikter om Dengue kommer att bli användbara också i kampen mot Zikaviruset. Resultaten kan förbättra de förebygga insatserna som nu pågår i Brasilien och i många andra länder som drabbats av zikaviruset.

– Trots att konferensen utgjorde den avslutande delen i DengueTools-projektet, arbetar vårt team redan dygnet runt med ett förslag på hur detta starka forskningskonsortium kan tillämpas på zikaforskning, något som EU har efterlyst. Att växla fokus till zika skulle vara en utmärkt fortsättning för DengueTools-konsortiet, säger Raman Preet.

Som slutgiltig presentationen av projektet DengueTools erbjöd konferensen en möjlighet att dela upptäckter samt skapa nya forskningssamarbeten. I konferensen deltog även två andra EU-finansierade denguekonsortier, IDAMS, representerat av professor Bridget Wills vid brittiska University of Oxford, och DENFREE, representerat av professor Anavaj Sakuntabhai vid franska Institute Pasteur.

Sri Lanka föregångare i kampen mot Dengue
Den största utmaningen med att förebygga och kontrollera dengue är att viruset och myggorna förflyttar sig som ett resultat av globaliseringen. En lika stor utmaning är att upprätta ett globalt sjukdomsförebyggande åtgärdsprogram och skapa den politiska viljan som behövs för att lyckas.

Konferensen Stem the Tide, som lockade över 400 representanter, hölls i Sri Lanka – ett land som arbetat aktivt med att förhindra dengueviruset sedan 2009, då en stor epidemi drabbade en av huvudstäderna Colombo. Läget i Sri Lanka är unikt på så sätt att landet, till skillnad från andra länder i Sydostasien, har ett starkt politiskt stöd för forskning och insatser för att kontrollera och förebygga spridningen av det myggburna viruset.

Detta starka politiska stöd var särskilt märkbart när Sri Lankas president, Maithripala Sirisena, invigde konferensen. Även ett flertal ministrar och hälsovårdsministrar deltog liksom representanter från läkemedelsindustrin, insektsbekämpningsbranschen och forskargrupper som arbetar med att använda bakterien Wolbachia för att förebygga spridningen av dengueviruset.

Läs mer om konferensen Dengue: Stem the Tide.

Läs mer om DengueTools konsortiet.

För mer information: Raman Preet, Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Enheten för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet. Telefon: 072-706 13 65, 090-786 52 21 E-post: raman.preet@umu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera