Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Det finns flera faktorer som talar för insekter som människoföda – de är näringsrika, snabbväxande och släpper ut mindre växthusgaser jämfört med annan storskalig matproduktion. Nu ska Örebro universitet, tillsammans med privata aktörer, undersöka hur de ska vara en del i den omställningen som krävs för att föda en växande befolkning.

Gräshoppor, honungsbin och mjölbaggar är möjlig mat för oss i Sverige i framtiden.

Nu är det klart med en förstudie till projektet Måltidslaboratoriet, som har syftet att reda ut om Örebro universitet ska vara en del i den omställning som måste till för att föda en växande världsbefolkning.

– Det handlar om att kartlägga förutsättningarna för storskalig insektsodling, 3D-printning av mat och förpackningar, något som inkluderar forskare från fler institutioner och näringslivet, berättar projektledaren Annika Grälls.

Printade insekter
3d-skrivare har varit en het produktgrupp under flera år och tillverkarna har gått från att smälta plast till att skriva ut regelrätt föda.

Det är Region Örebro län som nu har beslutat om nästan 900 000 kronor till förstudien. Förutom Restaurang- och hotellhögskolan, RHS, i Grythyttan och flera företag involverar projektet också Alfred Nobel Science Park och Tillverkningstekniskt Centrum, TTC.

– Tekniken med 3D-utskrifter skulle kunna användas för att printa mat utifrån hållbara råvaror som mjöl av insekter, gräs eller alger, säger Annika Grälls.

Hållbar utveckling kräver nya sätt att tänka
Bakgrunden till projektet är den globala utvecklingen med en växande befolkning, begränsade naturresurser och klimatförändringen. Den kombination kräver ett nytt hållbart sätt att tänka om hur och vad vi äter, och om framtagningen av livsmedel.

– Det finns flera faktorer som talar för insekter som människoföda – de är näringsrika, snabbväxande och går att odla i städer. Och redan idag är insekter föda för två miljarder människor, säger Annika Grälls.

Insekter är eftertraktade som livsmedel i stora delar av världen, men är kanske inte lika aptitretande för de allra flesta här i Sverige än. 3d-tekniken kan dock göra det möjligt att paketera dessa nyttiga och mer hållbara ingredienser på ett sätt som bättre passar våra smaksinnen.

Tanken med Måltidslaboratoriet är att skapa en internationellt konkurrenskraftig miljö för innovationer där forskning och näringsliv samverkar kring produktion, konsumtion och logistik kring måltider. Under förstudien planeras även en resa till ”Basque Culinary Center” i San Sebastian för att skapa kontakter. Det nordiska och det spanska köken är framträdande i den nya gastronomin och Stefan Wennström, prefekt på RHS, ser utbyte av lärare och studenter som ett led i utvecklingen.

Förstudien ska vara klar till första september i år.

Kontaktinformation: Annika Grälls, 076-941 02 95, annika.gralls@oru.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera