Artikel från Blekinge Tekniska Högskola

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Sverige hamnar på sista plats när det gäller styrmedel för elfordon. I en jämförelse mellan åtta länder ligger Norge i klar framkant. Forskarna bakom jämförelsen visar också att det finns ett tydligt samband mellan styrmedelsinsatser och antalet elfordon på vägarna.

Rapporten har gjorts av BTH tillsammans med forskare vid Copenhagen Business School och företaget InnoVentum, och den jämför styrmedel för elfordon i åtta länder. I studien finns länder som ligger i framkant vad gäller styrmedel för elfordon, till exempel Norge, Holland och Kina, men även länder som likt Sverige har varit mer försiktiga exempelvis Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Danmark finns med.

För Sigvald Harryson vid Copenhagen Business School och den som ledde sammanställningen av rapporten, är resultatet både överraskande och oroande:

Storföretagen tar marknaden
– Vi visste redan innan att Sverige ligger långt framme i installerad förnybar energi men att förbättringspotentialen var så stor när det gäller styrmedel för elfordon var en överraskning. Detta har redan konsekvenser för industrin i Sverige. Den växande marknaden för elfordon utnyttjas nu av storföretag som Nissan, Renault och Tesla snarare än av det svenska fordonsklustret kring Volvo Cars, säger Sigvald Harryson.

– Rapporten är en viktig pusselbit i den sammanställning som vi nu gör av vår fleråriga forskning kring hur Sveriges fordonsflotta ska kunna ställas om att bli fossilfri till 2030. En omställning till elfordon framställs ibland som ett hot mot befintliga jobb i traditionell industri men vår forskning pekar snarare på att elfordon och förnybar energi kan ge fler arbetstillfällen, säger Henrik Ny, forskningsansvarig inom BTH:s grupp för hållbara transport- och energisystem och beställare av rapporten.

Kan bli fast i fossilt transportsystem
Båda två är överens om att Sverige nu har en stor möjlighet att behålla sin ledande ställning inom förnybar energi och att bredda den genom att införa kraftfulla styrmedel också för elfordon.

– Utan en kraftansträngning riskerar Sverige att sitta fast i ett allt dyrare fossilt transportsystem som kommer att kosta mycket mer i utsläpps- och bränslekostnader när oljan så småningom oundvikligen blir allt dyrare, menar de.

Rapport
Incentives for electric vehicles in 8 countries

För mer information:
Henrik Ny henrik.ny@bth.se eller via telefon: 0455-38 55 17.
SustainTrans Research Team – Sustainability Transformation of Energy and Transport

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera