Artikel från Luleå tekniska universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Järnbultar som används i gruvor för att stabilisera håligheter i berg kan gå sönder vid skalv och spänningar i berget. Nu har forskare vid Luleå tekniska universitet utvecklar en intelligent bergbult som varnar när tappar sin bärande förmåga.

I gruvor används nu vanliga järnbultar för att stabilisera håligheter i berg och årligen installeras ungefär 100 miljoner bultar runt om i världen. De vanliga bultarna kan gå sönder vid seismisk aktivitet orsakad av spänningar eller skalv och förlorar därmed sin bärande förmåga. Fram till nu har det alltså inte funnits någon teknologi som kunnat varna för detta.

Den smarta järnbulten som forskarna i Luleå har utvecklar, är försedd med Internet of Things (IoT)-teknologi. Med sensorer och trådlös kommunikation i bultarna kan flera olika parametrar övervakas. Nyligen vann den första pris i den prestigefulla tävlingen IPSO Challenge, som är en tävling inom (IoT) Internet of Things.

Forskarna bakom bulten hoppas nu på att kunna fortsätta utveckla den intelligenta järnbult.

– Det är en enorm ära få ta emot priset och att vi kom på första plats tillsammans med de medverkande företagen vilket känns fantastiskt bra. Detta kommer att stödja utvecklingen av nästa generations prototyp som vi arbetar med för att förändra en traditionell och global gruvindustri, säger Jens Eliasson, forskare och biträdande professor inom EISLAB vid Luleå tekniska universitet

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera