Artikel från Örebro universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

11 november 2015

Krav på kvalitet missgynnar småföretag vid upphandlingar

EU rekommenderar att offentlig sektor ska utvärdera kvalitet och inte bara titta på lägsta-pris i offentliga upphandlingar för att gynna små och medelstora företag. Men Johan Stake, forskare i nationalekonomi vid Örebro universitet, visar att det tvärtom gör det svårare för småföretagen. Dessutom visar han hur myndigheter kan arbeta för att upptäcka karteller.

Varje år köper offentlig sektor varor och tjänster för ungefär 600 miljarder kronor. Kommunerna, landstingen och staten använder offentlig upphandling vid köp av allt från kontorsmaterial, asfalt och konsulttjänster till sjukvård och omsorg. Men i dag är det svårt för små och medelstora företag att konkurrera med de stora företagen som ofta sitter på helt andra resurser.

EU har därför gått ut med rekommendationer om att man hellre ska utvärdera kvalitet än att bara titta på lägsta-pris i upphandlingarna.

Framhäva kvaliteter
– Men min forskning visar att det inte hjälper. Tvärtom ökar antalet bud från stora företag när man utvärderar kvalitet och dessutom minskar sannolikheten för små och medelstora företag att vinna, säger Johan Stake, som forskar vid Örebro universitet och Södertörns högskola.

En möjlig förklaring kan vara att de mindre företagen inte är lika bra på att framhäva kvaliteterna, något som de stora företagen har lärt sig göra genom att delta i många olika upphandlingar.

– Små och medelstora företag kan ha en större chans i lägsta-pris upphandlingar, eftersom de ofta är mer nischade inom sitt område eller har nära kontakt med kunden. Vid utvärdering av kvalitet kan man även öka deras chanser att vinna genom att dela upp stora upphandlingar i mindre kontrakt, säger Johan Stake.

Istället för att exempelvis upphandla ett helt kontorslandskap så delar man upp det i fler kontrakt, med stolar i den ena och skrivbord i den andra. På det viset kan små företag bjuda på produkter och tjänster som de är specialister på.

Rumslig ekonometri
Ett annat stort problem som kan uppstå vid upphandlingar är bildandet av karteller. Budgivare kan gå ihop och skicka in falska, höga bud, medan en utsedd budgivare lägger det lägsta budet och får kontraktet. Det kan vara svårt att upptäcka detta och därför behövs det statistiska hjälpmedel.

Tillsammans med andra forskare visar Johan Stake att man kan använda så kallad rumslig ekonometri.

– Vi använde metoden på en asfaltskartell som fanns på 1990-talet och såg att rumslig ekonometri fungerar för att bekräfta att buden ifrån kartellmedlemmarna är koordinerade, att de påverkar varandra i budgivningen.

Offentlig upphandling är ett område som är relativt outforskat. Johan Stake har samlat in data från över 650 upphandlingar från olika branscher – allt från Försvarsmakten som upphandlar hotell över hela landet till enskilda kommuner som upphandlar kontorsmaterial.

Avhandling
Essays on quality evalutation and bidding behavior in public procurement auctions

KONTAKT

Johan Stake, 073-932 84 83, johan.y.stake@sh.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera